Головна » 2019 » September » 26 » У Любомльському музеї виставили книжки, де записи робили сучасники Хмельницького та Мазепи
10:21
У Любомльському музеї виставили книжки, де записи робили сучасники Хмельницького та Мазепи
У Любомльському музеї виставили книжки, де записи робили сучасники Хмельницького та Мазепи

Виставку стародруків у Любомльському краєзнавчому музеї продовжено на два тижні, – повідомляє Сергій Наумук у газеті «Волинь-нова».

«Року Божого 1705 непокой был в земле польськой. Шведы места поодбирали Варшаву, Краков, Торунь в Польши.На которую выйшли козеки вольные. Сам гетман Мазепа Іван з великим войском сам цар московский с кольчужный войском , король Сас з великим войском шмидельский. Бранне з войском велми», «Року 1707 Москва пановала по всех поветах полских, руских, волинских. Превеликие была в людех неволя, панов и людей неволе», – такі записи є на сторінках «Тріоді Цвітної», яку 1689 року подарували на церкву Успіння Богородиці в Перемишлі. Вийшов фоліант у Львові 9 січня 1688 року тиражем 1260 примірників в друкарні Братства.

Затим книга мандрувала від одного власника до іншого, а відтак осіла в церкві Івана Богослова в селі Штунь Любомльського району. Нині вона знаходиться у Любомльському краєзнавчому музеї і експонується на виставці.

Інша «Тріодь Цвітна» видана у львівській друкарні Михайла Сльозки в 1642 році. Як відомо, незадовго перед тим у Львівській єзуїтській колегії навчався Богдан Хмельницький. У книзі є герб українського магната Адама Киселя та присвята йому. У 1882 році Тріодь належала Стрітенській церкві в селі Михнівка (нині не існує, розташовувалося у Камінь-Каширському районі).

Усі ці та інші стародруки XVII – поч. ХІХ ст. можна оглянути на виставці у Любомльському краєзнавчому музеї. Виставка триватиме до 14 жовтня.

Музей працює: 8.00 – 18.00. Вихідні днісубота, неділя. Телефон для довідок: 0680263400.

Категорія: Любомльський краєзнавчий музей | Переглядів: 303 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.4/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]