Головна » 2019 » December » 24 » У Ковельському музеї представили виставку новорічно-різдвяних ретролистівок
10:10
У Ковельському музеї представили виставку новорічно-різдвяних ретролистівок
У Ковельському музеї представили виставку новорічно-різдвяних ретролистівок

Напередодні новорічно-різдвяних свят працівники Ковельського історичного музею створили містянам святкову новорічну атмосферу. Тут відкрито тематичну експозицію. Її експонати – новорічно-різдвяні ретролистівки з фондів музею. На виставці представлено 110 вітальних карток.

Різдвяно-новорічні дні для багатьох – найулюбленіші й довгоочікувані. То як символ початку успішних справ, здійснення заповітних побажань, прагнення до нових звершень у році, що починається.

Найголовніше – не забути привітати рідних і дорогих серцю людей. На питання, як це зробити, мабудь, більшість відповість: «зателефоную» чи «надішлю повідомлення у соцмережі».

А от пригадую собі ще доволі недавнє минуле, як вітали зі світлими різдвяними святами родичів, друзів і знайомих на віддалі наші бабусі-прабабусі. Вони ж не відали про селфі, фейсбук-інстаграм, стрічки новин й життєписи, де можна лишити допис. Відповідь безпомилкова – листівочками!

Нині, маючи передсвяткову нагоду, пропонуємо зануритися у ретроатмосферу вітальних листівок ближчої до нас минувшини і побачити підбірку поштівок, що побутували на українсько-волинських теренах від початку XX століття.

Перші листівки на традиційний новорічний сюжет з’явилися на початку XX ст. І на той час, вони радше були різдвяними, аніж суто новорічними. Найдавніша листівка представлена на виставці, датована 1910 роком.

На різдвяних листівках зображено подію народження Ісуса Христа. У міжвоєнний період Західна Волинь перебувала під владою Другої Речі Посполитої. Тому листівки польською мовою були поширені і на наших рідних теренах.

Серед експонатів – новорічні листівки різних років. Саме такі колись отримували і надсилали наші батьки, дідусі та бабусі в 60-ті, 70-ті, 80-ті роки. Їхнє художнє оформлення, варіації сюжетів, написи на зворотах дуже цікаві.

На листівках зображені діти, які катаються на лижах, санчатах, традиційні святкові елементи – ялинка, Дід Мороз, Снігуронька, присутні теми космосу, дружби народів тощо. В силу політичної ситуації в країні, на листівки поширилася загальнодержавна пропагандистська символіка. Підписи «З Новим роком!» з’являються після «хрущовської відлиги» і вже не зникають з листівок.

Нинішнє ж розмаїття поштових листівок на новорічно-різдвяну тематику задовольнить найвибагливішого любителя філокартії.

Атмосфера виставки спонукає дорослих поринути у світ дитячих спогадів про Новий рік та Різдво, а дітей – глибше познайомитись з традиціями святкування в Україні і , зокрема, нашого краю.

Виставка діятиме впродовж грудня і січня у дні роботи музею.

Увага!!! У музеї оформлена святкова новорічна фотозона. Отож, усі охочі можуть зробити селфі і чудові світлини на згадку про зимову казку – 2020!

Мирослава Мороз,
головний зберігач фондів Ковельського історичного музею

Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 729 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]