Головна » 2020 » October » 8 » У Ковельському музеї – новий експонат
11:35
У Ковельському музеї – новий експонат
У Ковельському музеї – новий експонат

7 жовтня до Ковельського історичного музею завітав з подарунком місцевий житель Володимир Гінайло. Він приніс глиняну люльку розмірами 1,5х5 см «східного типу» козацького періоду, знайдену у Ковелі в районі «П’ятихаток» (колись так називали хутір).

Поширення тютюнопаління на землях України у XVII–XVIII ст. сприяло масовому розповсюдженню специфічного пристрою для паління – люльки. Вона є одним із атрибутів, які в першу чергу асоціюються з козацтвом. Козаки ставилися до люльки як до талісману-оберегу і тому перевагу надавали виробам особливим, несхожим на інші.

Люлька має давні пошкодження. Про тривале використання свідчить закопченість чашечки. «Чашечка» – загальна назва ємкості для тютюну. До чашечки під кутом приєднана гладка конічна втулка для чубука. Вона сполучена з ємкістю чашечки внутрішнім конічним каналом, який відкривається всередину чашечки дещо вище її дна.

Корпус чашечки люльки округлий з півовальним профілем, ймовірно з округлими вінцями (на жаль втрачені). Дно внутрішньої частини чашечки округле, корпус чашечки прикрашений декором із семи стилізованих пелюсток, у кожній з яких – ялинка з прямим стовбуром і піднятими догори гілками, в кутах між пелюстками – кружечки. Втулка закінчується потовщенням, частинка якого втрачена.

Експонат поповнить колекцію музейних люльок і буде представлений в експозиції.

Щиро дякуємо нашому дарувальнику!

Працівники Ковельського історичного музею

Джерело: Ковельський історичний музей

Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 224 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]