Головна » 2021 » February » 28 » У Камень-Каширському музеї презентували набір листівок «Родина Косачів і Запруддя»
13:30
У Камень-Каширському музеї презентували набір листівок «Родина Косачів і Запруддя»
У Камень-Каширському музеї презентували набір листівок «Родина Косачів і Запруддя»

Життя славної української родини Косачів пов’язане із Волинським Поліссям, зокрема – селом Запруддя, розташованим на межі Камінь-Каширського й Ковельського районів Волинської області. Впродовж 1901-1907 років у Запрудді проживала з родиною тітка Лесі Українки по батьковій лінії – Олена Антонівна Тесленко-Приходько. Сюди приїздили всі члени родини Косачів, відомі тогочасні діячі.

26 лютого, з нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки, у Камінь-Каширському краєзнавчому музеї Камінь-Каширської міської ради відбулася презентація листівок «Родина Косачів і Запруддя». У заході взяли участь представники місцевої та районної влади, громадськості, вчителі та поціновувачі творчості поетеси.

Ведуча презентації директорка музею Наталія Пась ознайомила присутніх з власними дослідженнями щодо значення Запруддя у життєписі родини Косачів.

Про свій шлях до Лесі Українки  і любов до її постаті розповів краєзнавець Валерій Хитрик.

У Камінь-Каширському краєзнавчому музеї Камінь-Каширської міської ради зберігаються меморіальні речі родини Косачів - Тесленків-Приходьків із запруддівської садиби. Через роки на її місці на Панському полі вже інші люди збудували власний дім. Саме там виросла директорка школи села Сошичне Мар’яни Журавель. Мар’яна Василівна сьогодні поділилася своїми дитячими спогадами про те, як приїжджали науковці і робили розкопки, і як вони самі, обробляючи землю, приглядалися, шукаючи, чи немає нічого цінного.

Про найцікавіші книги про Лесю Українку, які є у бібліотеках міста проінформувала завідувачка відділу обслуговування Централізованої бібліотечної системи Камінь-Каширської міської ради Галина Василівна Баранчук.

Великою шанувальницею таланту Лесі Українки є місцева жителька – Галина  Домарецька.  Вчора, в день народження своєї улюбленої поетеси пані Галина була у Колодяжному і привезла звідти деякі артефакти та матеріали.

На мить учасники заходу полинули  у світ феєрії, опинившись, наче у «Лісовій пісні»,  під час  гри на сопілці вихованця Камінь-Каширської дитячої школи мистецтв Камінь-Каширської міської ради Артемія Менделя.

Опісля учениця «Камінь-Каширського ліцею» №2 Камінь-Каширської міської ради Ірина Ніщик зачарувала декламацією вірша Лесі Українки «Віче».

Деякі літературні твори знаменитої поетеси покладено на музику. Тріо «З роси і води» центру культури та дозвілля Камінь-Каширської міської ради виконали пісню «Давня весна» на слова Лесі Українки.

З нагоди ювілею літераторки місцевий художник Андрій Дубровський подарував власну картину портрет Лесі Українки, виконаний аквареллю,  Камінь-Каширському краєзнавчому музею Камінь-Каширської міської ради.

Джерело: Камінь-Каширська громада

Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 194 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]