Головна » 2021 » March » 9 » Тарас Шевченко в їхньому житті
14:30
Тарас Шевченко в їхньому житті
Тарас Шевченко в їхньому житті

У Торчинському історичному музеї імені Г. О. Гуртового є чимало матеріалів, які представляють життя та творчість Тараса Шевченка, а також людей, чиї долі пов’язані з «духовним батьком українського народу».

Одним з експонатів, що нещодавно надійшов до фондів є книга Миколи Семенюка «Тарас Шевченко в їхньому житті». Її сторінки знайомлять з біографіями колекціонерів і працівників шевченківських музеїв, які своєю працею зберігали, примножували матеріальну базу своїх закладів. Серед них – інформація і про нашого славного земляка Миколу Павловича Куделю, уродженця с. Буяни. Він відомий як громадсько-культурний діяч, палкий прихильник полум’яних творів поета та творець власної шевченкіани.

Нині вона представлена в меморіальній експозиції «Шевченківська світлиця Миколи Куделі» у Волинському краєзнавчому музеї. Тут з життям свого прадідуся знайомить Марія Філонюк.

У Торчинському ж музеї працює внучка Миколи Павловича, яка має хист до малювання. Роботи Ніни Фесенко відповідної тематики є частинкою згадуваної шевченкіани. А щороку Ніна Анатоліївна доповнює новою картиною, започатковану нею серію «Шляхами Тарасової долі».

Як бачимо, свою любов до Тараса Шевченка Микола Куделя передав у спадок своїм краянам і родині.

Джерело: Торчин: історичний музей

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 171 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]