Головна » 2021 » January » 26 » Реконструкція музею-садиби в Колодяжному коштуватиме 15 мільйонів
15:59
Реконструкція музею-садиби в Колодяжному коштуватиме 15 мільйонів
Реконструкція музею-садиби в Колодяжному коштуватиме 15 мільйонів

Будинок у селі Колодяжне Ковельського району, де жила Леся Українка, потребує негайного ремонту. Цей проєкт у 2021 році включили до переліку об’єктів, які будуть будуватися за кошти Державного фонду регіонального розвитку. Проте досі невідомо, чи цей перелік затвердить Мінрегіон. Про це йшлося під час другого етапу бюджетних слухань у Волинській обласній раді 25 січня, – повідомляють Волинські Новини.

Директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко розповіла, що цього року з’явився реальний шанс на проведення ремонтних робіт в музеї-садибі Лесі Українки. Проєкт «Ревіталізація Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки в с. Колодяжне Ковельського району Волинської області» пройшов регіональний відбір.

З її слів, загальна вартість проєкту – 15 мільйонів гривень, але він складається з «твердої» та «м’якої» частин. «Тверда» частина передбачає реставраційні та будівельні роботи, а «м’яка» – оцифровування музейних фондів, придбання техніки, програмного забезпечення.

Перша частина проєкту – найбільш дороговартісна. На ці роботи заплановано 11,4 мільйона гривень. 10% від цієї суми має складати співфінансування з обласного бюджету, проте ці кошти в розмірі 1,140 мільйона гривень в проєкті бюджету не закладені.

Учасники бюджетних слухань зауважили: кошти на співфінансування потрібно передбачити, адже 2021 рік – ювілейний рік Лесі Українки. І насправді ці роботи треба було вже цього року завершувати, а не розпочинати зараз. Але якщо так склалися обставини, що роботи мають тільки починатися, то обов’язок депутатів відшукати на нього ресурси. «Це буде ганьба, якщо вийде, що у ювілейний рік не доопрацювали», – зауважили учасники слухань.

Щоправда, як зауважив директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк, є перестороги до того, чи затвердить цей проєкт Мінрегіон до фінансування через ДФРР. Річ у тім, що крім капітальних робіт в проєкт включені й поточні. Зі слів Оксани Важатко, 20% проєкту – не реставраційні роботи.

«Сумніваюся, що поточні роботи в ДФРР погодять фінансувати за кошти держбюджету», – висловив свою думку Ігор Никитюк.

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 205 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]