Головна » 2016 » September » 9 » Прийнято звернення Волинської обласної ради щодо рішення польського парламенту про визнання подій 1943-45 років на Волині геноцидом
10:05
Прийнято звернення Волинської обласної ради щодо рішення польського парламенту про визнання подій 1943-45 років на Волині геноцидом
Прийнято звернення Волинської обласної ради щодо рішення польського парламенту про визнання подій 1943-45 років на Волині геноцидом

Депутати Волинської обласної ради розглянули  проект рішення, розроблений фракцією "Свобода". 

Текст звернення з поправками  зачитав перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик.

Святослав Кравчук закликав колег підтримати проект рішення, який розробив Сергій Слабенко,  бо він написаний  толерантніше, ніж свободівський.  Олександр Курилюк  зазначив, що проект "Свободи" не сприятиме діалогу, який є між Украною і Польщею. Він запропонував голосувати за проект Сергія Слабенка. Михайло Бегаль також закликав не загострювати відносин з Польщею: "В жодному разі не можна голосувати за проект "Свободи", – вважає депутат.  В той же час, підтримати проект "Свободи" агітував Володимир Кучер.

Сергій Слабенко   вкотре закцентував увагу колег на тому, що антиукраїнську резолюцію прийняв саме законодавчий орган влади Польщі. Відповідно, в Україні повинні відбутися дзеркальні дії, тому потрібно наполягати, аби Верховна Рада України ухвалила свою постанову, де    буде адекватна реакція на антиукраїнські резолюції Парламенту Республіки Польща. Він також вважає за потрібне, аби на державному  рівні    був ухвалений документ, який визнаватиме  дні вшанування пам'яті українців, які постраждали від дій польської сторони на українських етнічних територіях до, під час і після Другої Світової війни.

Проект "Свободи" Сергій Слабенко вважає таким, який може зашкодити  стосункам між Польщею і Україною.

Анатолій Вітів  переконував, що проект, розроблений очолюваною ним фракцією є документом, який висловлює позицію саме обласної ради, а не держави в цілому. Він вважає, що центральна влада в Україні не спроможна прийняти рішення, адекватного резолюції Сейму Польщі.

"Політика має відбуватися до того, як прийняті якісь рішення. В цьому питанні не допрацювало наше МЗС. Питання було програно українською стороною. Ця гра на вищих політичних рівнях для мене не зрозуміла. Проект обласної ради – не проти польського народу, а за Україну.  Нам себе треба вести акуратно, але не опускати голову", – зауважив голова облради Ігор Палиця. Він поставив проект "Свободи" на голосування. Його підтримали 35 депутатів.

Потому обласна рада підтримала проект Сергія Слабенка  Щодо необхідності негайного прийняття проекту Постанови ВРУ № 4948 від 12.07.2016 та про підтримку звернення у зв’язку з порушенням парламентом Республіки Польща домовленостей щодо спільної оцінки польсько-українського протистояння у 1943-1945 Проголосував за рішення 51 депутат.

Джерело: Волинська обласна рада

На сайті Верховної Ради з’явився проект заяви-відповіді Польщі щодо Волинської трагедії, – повідомляє Тиждень.ua.

Комітет рекомендував депутатам прийняти постанову за основу і в цілому.

На офіційному сайті українського парламенту опублікували проект заяви-відповіді  на постанови Сенату і Сейму Республіки Польща від 7 липня 2016 року та 22 липня 2016 року щодо Волинської трагедії. Постанова зареєстрована під номером 5095.

Комітет Верховної Ради України у закордонних справах на своєму засіданні 8 вересня одноголосно ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді Україні прийняти проект постанови за основу та в цілому.

Депутати включили розгляд постанови у порядок денний.


ЗАЯВА

ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

У ЗВ’ЯЗКУ З УХВАЛЕННЯМ СЕНАТОМ І СЕЙМОМ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА ПОСТАНОВ ВІД 7 ЛИПНЯ 2016 РОКУ ТА 22 ЛИПНЯ 2016 РОКУ ЩОДО ВОЛИНСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

Верховна Ради України із жалем, розчаруванням і глибокою стурбованістю сприйняла рішення Сенату і згодом ухвалення Сеймом Республіки Польща постанови від 22 липня 2016 року «Щодо вшанування пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої у 1943-1945 роках», якою надана політично і юридично некоректна оцінка трагічної сторінки українсько-польської історії, що стосується подій на Волині.

Верховна Рада України звертає увагу на те, що Україну і Польщу поєднують як видатні приклади спільної боротьби за свободу, так і криваві протистояння.

Парламент України заявляє, що необхідно з належною повагою і рівною турботою вшановувати пам'ять усіх жертв на території обох держав.

Верховна Рада України наголошує, що впродовж минулих десятиліть Україна та Республіка Польща зробили багато для взаємного прощення та примирення і вшанування пам’яті невинно убієнних українців та поляків під час конфлікту 40-их рр. ХХ ст. і вже дали спільну оцінку цим історичним подіям у погоджених обома сторонами документах, зокрема таких як:

-        Заява Президентів України та Республіки Польща «До порозуміння і єднання» від 21 травня 1997 року;

-        Заява парламентів України та Республіки Польща у зв'язку з 60-ю річницею Волинської трагедії  від 10 липня 2003 року;

-        Спільна заява Президентів України та Республіки Польща "Про примирення – в 60-у річницю трагічних подій на Волині" від 11 липня 2003 року;

-        Послання Греко-Католицьких Єпископів України та Римо-Католицьких Єпископів Польщі з нагоди Акту взаємного пробачення і поєднання від червня 2005 року;

-        Спільна заява Президента України та Президента Республіки Польща з нагоди 60-ї річниці акції «Вісла» від 27 квітня 2007 року;

-        Спільна Декларація між Українською Греко-Католицькою Церквою та Римо-Католицькою Церквою Польщі з нагоди 70-х роковин злочину на Волині від 28 червня 2013 року;

-        Декларація Президентів України та Республіки Польща у 25-у річницю Незалежності України від 24 серпня 2016 року.

У зв’язку з цим Парламент України вважає встановлення Сеймом Республіки Польща «Національного дня пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої у 1943-1945 роках» за вияв політизації трагічних сторінок українсько-польської історії.

Верховна Рада України наголошує на тому, що прийняття постанов Сенату і Сейму Республіки Польща відбувалося в супроводі антиукраїнської акції з нищенням українських пам’ятників на території Польщі, атаками на учасників релігійних урочистостей, забороною проведення культурних заходів та шовіністичною риторикою.

Верховна Рада України звертає увагу польських депутатів, всієї польської влади та суспільства на те, що антиукраїнські дії та розпалювання антиукраїнських настроїв розгортається в момент найбільшої вразливості Української Держави, яка перебуває у стані війни з Російською Федерацією. У цій війні агресор використовує історичні питання – зокрема події 40-их рр. ХХ ст. –  як один з елементів війни проти нашої Держави.

Парламент України вважає, що ухвалення Парламентом Республіки Польща зазначених постанов поставило під загрозу політичний і дипломатичний доробок та зусилля двох держав і народів, спрямовані на взаємне прощення, примирення та вшанування пам’яті невинних жертв: українців та поляків.

Верховна Рада України, відтак, засуджує односторонні дії Сенату та Сейму  Республіки Польща, спрямовані на перегляд позитивних результатів співпраці, які були досягнуті під час конструктивного українсько-польського діалогу за останні десятиліття.

Парламент України вважає, що односторонні політичні оцінки історичних подій несуть високий ризик спричинення конфліктів між нашими суспільствами і державами та сприяють подальшій радикалізації як українського, так і польського суспільств, що послаблює консолідацію зусиль наших громадян, спрямовану на розвиток України і Польщі.

Верховна Рада України заявляє, що єдиний шлях до примирення і поєднання між українським та польським народами лежить через спільне пізнання фактів та обставин історії, встановлення персональної відповідальності за злочини проти людяності та воєнні злочини і християнське прощення.

Верховна Рада України заявляє, що успіх майбутніх українсько-польських відносин лежить у площині погодженої формули порозуміння між Україною та Республікою Польща.

У зв’язку з цим Верховна Рада України:

закликає істориків вести фаховий діалог з метою розкриття усіх досі нез’ясованих фактів та обставин історії на основі достовірних архівних матеріалів, залишаючи простір для кожної сторони інтерпретувати історичні факти, а політиків України і Польщі – припинити інструменталізувати історичну науку заради досягнення тимчасових політичних вигод.

закликає нинішні та майбутні покоління українців і поляків продовжувати стратегічне партнерство та не піддаватися спробам окремих політичних сил маніпулювати чутливими сторінками історичного минулого всупереч інтересам українського та польського народів;

звертається до польських колег з пропозицією припинити політизацію трагічних сторінок українсько-польської історії та зосередити зусилля на конструктивній побудові взаємин між Україною та Республікою Польща для зміцнення партнерства в демократичній Європі на підставі європейських цінностей.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 762 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]