Головна » 2019 » August » 13 » Презентовано дослідження з історії Холмської Чудотворної ікони Богородиці
16:37
Презентовано дослідження з історії Холмської Чудотворної ікони Богородиці
Презентовано дослідження з історії Холмської Чудотворної ікони Богородиці

8 серпня 2019 року у Музеї волинської ікони відбулася презентація монографії Оксани Ременяки «Nigra sed Formosa: Занурена в печаль, проте прекрасна... Слідами мандрів ікони Богородиці Холмської».

Оксана Ременяка – лучанка, кандидатка мистецтвознавства, завідувачка відділом новітніх технологій Інституту проблем сучасного мистецтва Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, авторка близько 100 друкованих праць у фахових і науково-популярних виданнях.

Монографія, присвячена історії Холмської Чудотворної ікони Богородиці, базується на джерельних матеріалах XVII-XVIII ст., архівних документах та публікаціях міжвоєнної преси. У додатках опубліковані документи, що розповідають про історію ікони від початку ХХ ст. до повернення Чудотворного образу до Холма у 1943 р, та людей, які оберігали цей скарб української історії та культури: Івана Огієнка, Наталі Полонської-Василенко, Михайла Корніловича, Миколу Прахова, о. Гавриїла Коробчука.

У цей день до музею завітали знані художники Волині, краєзнавці, члени товариства «Холмщина», мистецтвознавці, представники духовенства та влади.

Авторка розповіла присутнім про непростий творчий процес над створенням монографії, нові несподівані знахідки і відкриття. Її книга розповідає не лише про історію Чудотворної ікони, а й про людей причетних до неї, подій, пов'язаних зі збереженням, переховуванням та порятунком.

Пані Оксану з виданням монографії привітав Ігор Савчук, заступник директора з наукової роботи інституту сучасного мистецтва НАОМА. Він завірив її у підтримці інституту в подальшій роботі над дослідженням історії ікони. Ніна Бачинська, голова волинського обласного громадсько-культурного товариства «Холмщина», подякувала авторці за книгу про особливу святиню холмщаків та всїєї України.

Олена Романюк, мистецтвознавець, яка разом зі своїм чоловіком А. Квасюком, доклалися до передачі образу до музею та стали її першими рятівниками, поділилася спогадами про ці події .

Владика Йосафат Говера, екзарх Луцький і Волинський УГКЦ та канцлер Волинської єпархії ПЦУ о. Микола Цап, відзначили особливе значення для вірян України древнього чудотворного образу.

Ігор Поліщук, заступник голови Волинської обласної ради, привітав громаду з надбанням значимого твору, пов'язаного з історією Волині.

На презентації були присутні члени родини Надії Горлицької, яка передала Чудотворну Холмську ікону Богородиці до музею. Її донька, Наталія Недільська, поділилася спогадами про події, пов'язані з історією збереження святині.

Наприкінці зустрічі присутні мали можливість поспілкуватися з авторкою та отримати книги з автографом дослідниці.

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 434 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]