Головна » 2020 » December » 3 » Нововолинський музей отримав факсимільне видання Пересопницького Євангелія (ФОТО, ВІДЕО)
15:32
Нововолинський музей отримав факсимільне видання Пересопницького Євангелія (ФОТО, ВІДЕО)
Нововолинський музей отримав факсимільне видання Пересопницького Євангелія (ФОТО, ВІДЕО)

30 листопада 2020 року року митрополит Переяславський і Вишневський Олександр Драбинко урочисто передав копію видання Пересопницького Євангелія Нововолинському історичному музею.

До Нововолинська митрополит Олександр прибув разом з єпископом Володимир-Волинським і Турійським Матфеєм Шевчуком та кліриком Переяслав-Вишневської єпархії священиком Віктором Мартиненком. На урочистому заході був присутній міський голова Борис Карпус та благочинний Нововолинського благочиння, настоятель Свято-Духівського храму протоієрей Степан Фульмес.

Присутні мали можливість переглянути відео про історію створення раритетного видання. Високоповажні гості розповіли про непросту долю Пересопницького Євангеліє, умови зберігання одного із знакових клейнодів України, про необхідність збереження її для майбутніх поколінь.

Пересопницьке Євангеліє називають феноменом, адже це перший відомий переклад Святого Письма стaроукраїнською мовою, який є шедевром рукописного мистецтва. Воно складається із 482 аркушів і важить більше 9 кілограмів. Як відомо, оригінал зберігається у Києві в Національній бібліотеці України імені Вернадського.

Єпископ Матфей зазначив, що з нагоди 1020-річчя Хрещення Київської Русі з благословення світлої пам’яті Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Володимира Сабодана було виготовлено копії раритетного видання, які максимально наближені до оригіналу. Такий подарунок вже отримали Луцький, Володимир-Волинський і Любомльський історичні музеї.

Єпископ Матфей побажав міському голові Борису Карпусу, аби ця книга служила йому і усьому депутатському корпусу натхненням у щоденній праці.

Очільник міста подякував святим отцям за великий духовний скарб. Адже відтепер жителі та гості міста мають можливість руками й серцем торкнутися цієї унікальної святині.

Джерело: Нововолинська міська рада

Відео Телеканал СТН:

Категорія: Нововолинський народний історичний музей | Переглядів: 216 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]