Головна » 2021 » February » 8 » Нові надходження до фондів Ковельського музею
10:47
Нові надходження до фондів Ковельського музею
Нові надходження до фондів Ковельського музею

Ковельський історичний музей отримав новий експонат – килим ручної роботи, створений у техніці вишивки «косим хрестом». Це подарунок Перепелиці Ольги Іванівни, місцевої жительки, за що їй щиро дякують!

Здавна наші предки широко використовували килими для декорування житлового і громадського інтер’єрів. Прикрашали ними своє житло: вистилали килимами підлоги і меблі, вішали на стіну.

Музейний експонат, який поповнив інвентарну групу декоративно-ужиткового мистецтва Ковельського історичного музею, вишила Перепелиця (Булава) Дарина Романівна, мешканка с.Карабазівка Полтавської області для свого сина Івана.

Килим прямокутної форми. Вишитий на мішковині грубої фактури у поліхромній колористиці. Переважають коричневий і його відтінки, також зелений і червоний кольори. По краях виріб оздоблений зубчастим візерунком блакитного кольору, по якому в ряд розміщені рожеві та зелені кружечки. В центрі килима у прямокутному, оздобленому півколами обрамленні розміщене зображення лебединої пари на воді, довкола якої зеленіють кущі та трава. На коричневому тлі по периметру килима під зубчастим візерунком вишиті букети червоних троянд з листям та бутонами. По кутках троянди додатково оздоблені синьо-блакитними багатопелюстковими квітами (ймовірно волошками). Ліворуч під нижнім кутом рами з лебедями вишитий рік створення килима – 1964.

Килим настінний, оскільки має петлі для того, щоб підвішувати його на цвяшки.

Джерело: Ковельський історичний музей

Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 362 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]