Головна » 2019 » September » 12 » «Ми були, ми є, ми будем скрізь і завжди українці – холмщаки»
13:25
«Ми були, ми є, ми будем скрізь і завжди українці – холмщаки»
«Ми були, ми є, ми будем скрізь і завжди українці – холмщаки»

Під такою назвою 8 вересня в Торчинському народному історичному музеї імені Г. О. Гуртового відбувся вечір-спогад, присвячений 75-річчю від початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини. Захід був організований та проведений спільно з Луцьким районним осередком громадсько-культурного товариства «Холмщина» (керівник Любов Клак), працівниками цього закладу та бібліотекою для дорослих смт Торчин.

Вшанувати пам’ять тих, хто зазнав страждань, загинув під час жахливих подій 1944-1951 років зібралися жителі нашого містечка, люди, на долю яких випало пережити ті часи та нащадки депортованих.

Захід розпочався історичним екскурсом у роки, коли сотні тисяч українців змушені були залишити рідні домівки, вирушати, або почасти й тікати з свого двору, сподіваючись на повернення у рідний край. Про причини та основні етапи депортації розповів директор музею Олександр Мельник. Також присутні оглянули експозиційну частину, де представлені родинні реліквії, фото та документи наших краян, які пережили примусове виселення.

Хвилюючими спогадами поділилися очевидці тих нелегких років. Вони після багаторічних поневірянь, знайшли свій прихисток та пустили своє коріння на Волині, проте ніколи не забували звідки походить їхній рід і пам’ять про це передають з покоління в покоління.

Джерело: Торчинський народний історичний музей імені Г. О. Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 345 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]