Головна » 2019 » August » 14 » Луцькі студенти зробили для музею макет садиби Липинських у Затурцях (ФОТО, ВІДЕО)
11:49
Луцькі студенти зробили для музею макет садиби Липинських у Затурцях (ФОТО, ВІДЕО)
Луцькі студенти зробили для музею макет садиби Липинських у Затурцях (ФОТО, ВІДЕО)

У Затурцівському меморіальному музеї можна буде побачити як виглядала садиба родини Липинських в повоєнний період. Студентки Луцького національного технічного університету виготовили макет маєтку та готують його до транспортування у село Затурці, – повідомляє UA: Волинь.

Відтворити садибу з усіма будовами господарського двору, виробничими приміщеннями, парком та озером – таке завдання стояло перед студентками, розповідає одна з авторок проекту Катерина Олексійовець. І продовжує, для цього довелось опрацювати фотодокументи та інші історичні джерела. Бо нині втрачені усі споруди, окрім житлового будинку, де розміщений музей.

Катерина Олексійовець, співавторка макету садиби Липинських: «Це в нас музей-садиба знаходиться, це молочарня, курник, тут був льох. Це корівник, це зерносховище. Отут була конюшня. Це кузня. Тут був магазин. А це їхня гуральня. Також був дитячий майданчик. А це коло з ясенів таке висаджене. Далі – горіхова алея, яка веде до острова. Тут була верба, де любив відпочивати В’ячеслав Липинський».

Дар’я Білоус розповідає: найскладніше було відтворити рельєф ландшафту. Для цього використовували геодезичну зйомку. Нерівність поверхні на макеті відповідає нерівності поверхні у реальності. Студентка каже, що її вирізали на пінопласті.

Дар’я Білоус, співавторка макету садиби Липинських: «Він гнучкий, з ним було легко працювати. Будівлі, криши усе виконано з нього. Стовбури дерев виконані з проволоки, обкрученої тейком і звичайна губка для миття посуду пофарбована фарбою. Місток в нас є, він виконаний зі звичайних зубочисток. Клумба зроблена з губки пофарбованої і обклеєна відсівом, камінцями. В якості трави ми використовували тирсу».

Макет виконано в масштабі 1 до двохсот. Викладач Петро Біскуб розповів, що крім практичного заняття ця робота є екскурсом в історію, фрагменти якої можна відтворити у наш час.

Петро Біскуб, доцент кафедри будівництва цивільної інженерії: «Це просто цікаво тим, що люди вникли у справу, захопилися нею. Якщо дивитися в перспективі – сьогодні всі проекти, серйозні території забудови починаються з макету. Не можна побачити його в уяві, не зробивши з нього макет».

Юлія Мельник, доцентка кафедри будівництва цивільної інженерії: «Музей-садиба Липинських є пам’яткою історії національного значення. Дівчата зробили свій випускний бакалаврський проект не тільки макет, а ще й проект реновації, реконструкції парку. Це буде однією складовою заявки для того щоб отримати кошти на відновлення в реальності парку, алей, доріжки, щоб це було в достойному стані».

Нині макет готують до транспортування у родинний будинок садиби Липинських, де діє єдиний в Україні та світі музей історика, політолога та державного діяча початку ХХ століття, уродженця Волині В’ячеслава Липинського.

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 417 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]