Головна » 2016 » September » 15 » Лекцію про Арсена Мацієвича прочитано у Володимир-Волинському музеї
09:48
Лекцію про Арсена Мацієвича прочитано у Володимир-Волинському музеї
Лекцію про Арсена Мацієвича прочитано у Володимир-Волинському музеї

На прохання голови правління Нововолинського територіального відділення УТОС Антоніни Никитюк (відділення опікується і незрячими людьми м. Володимира-Волинського і району) наукові співробітники Володимир-Волинського історичного музею імені Омеляна Дверницького прочитали лекцію для членів товариства на тему: «Життя і діяльність митрополита Арсена Мацієвича».

Арсен Мацієвич (в миру – Олександр Мацієвич) народився у 1697 році у місті Володимирі-Волинському в сім'ї греко-католицького священика Івана Мацієвича, який служив у церкві Спаса. Олександр навчався у Володимирському колегіумі, згодом продовжив освіту у Львові, де опанував латину, згодом вчився у Київській духовній Академії.

У віці 19 років Олександр приймає чернечий постриг у Новгород-Сіверському Преображенському монастирі і бере ім'я Арсеній. У 1729 році його висвячують на ієрея у Софії Київській.  Згодом служить у Троїцькому монастирі у Чернігові. За сприяння  архієпископа Антонія Тобольського Арсеній переїздить на північ Росії. Його дуже поважала імператриця Єлизавета Петрівна і згодом Мацієвича призначають митрополитом Тобольським і всього Сибіру. Він займається місіонерською роботою серед місцевого язичницького населення. Згодом очолює Ростовсько-Ярославську митрополію. Написав 12 томів богословських проповідей, був флотським священиком у Камчатській експедиції Вітуса Берінга, священиком у російському посольстві у Лондоні, екзаменатором кандидатів у священики у Санкт-Петербурзі, наставником єретиків і сектантів та на інших важливих посадах.

Арсен Мацієвич виступив з гострою критикою російської цариці Катерини ІІ, яка втручалася у майнові справи Православної церкви у Російській імперії. За це вона замурувала його у маленьку камеру в місті Ревель (нині – Таллінн) , де він і загинув від голоду, але не зрікся своїх переконань і поглядів, захищав права Православної церкви. Похований у церкві Святого Миколая у Таллінні.

Життя Арсена Мацієвича – яскравий приклад боротьби талановитих людей з імперською владою. Безперечно волинянин Арсеній Мацієвич прославив Україну і Волинь у світі.

Джерело: Володимир-Волинський історичний музей імені Омеляна Дверницького

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 747 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]