Головна » 2014 » Березень » 4 » Ковельський історичний музей – до ювілею Кобзаря.
15:20
Ковельський історичний музей – до ювілею Кобзаря.
Ковельський історичний музей – до ювілею Кобзаря.
Наближається 200-річчя від дня народження видатного діяча української культури Тараса Шевченка, якого письменник Олександр Гаврилюк назвав величавою поемою, згустком великої трагедії мільйонів гноблених, одним із найбільших велетнів світової історії.
З нагоди ювілею у Ковельському історичному музеї 10 березня відкривається тематична виставка «Шляхами Тараса Шевченка», присвячена життю і творчості Кобзаря. На виставці буде представлено кілька розділів. Зокрема, у плакатному варіанті (27 плакатів) екскурсанти познайомляться із біографією Шевченка, становленням його як поета.
На виставці експонуватимуться видання творів Т. Шевченка різних років із колекції Володимира Осіюка, котра передана у музейний фонд. Це 200 книг, серед яких – 40 одиниць «Кобзарів». Тут є і факсимільне видання «Кобзаря» 1860 року. Також представлено поеми, повісті, поезії Т.Шевченка, багатотомні видання його творів 40-х, 70-90-х років XX ст., і точна копія (факсимільне видання) друкованої малої т. з. «захалявної» книжечки поета. Представлені книги різних авторів про Шевченка та його твори, починаючи від видання 1964 року. Тут же подані і книжкові мініатюри на Шевченківську тематику (екслібриси).
Окремим розділом представлено період перебування Кобзаря на Волині.
Експозиція познайомить із ілюстраціями мистецьких творів Т.Шевченка, становленням його як живописця.
Увагу відвідувачів приверне вишивана Шевченкіана як свідчення відродження прадавньої традиції, коли чи не кожну українську хату прикрашали вишивані портрети Тараса Шевченка. Тут же представлені горельєфи Шевченка у дереві і з гіпсу (автор В.П.Данилюк).
Останній розділ присвячений вшануванню пам'яті Кобзаря у світі, в Україні і нашому місті. Ковельчани свято шанують пам'ять про великого поета й митця. У місті є вулиця і провулок Шевченка, Палац культури імені Т.Шевченка. Глибоким виявом любові і шани до геніального сина українського народу став пам'ятник Шевченку, споруджений у 2005 році, як символ національної гордості, віри у світле майбутнє.
Виставка буде діяти до кінця травня.
Мирослава МОРОЗ,
головний зберігач фондів
Ковельського історичного музею
Джерело: Вісті Ковельщини, 4 березня 2014 року №17
Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 773 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]