Головна » 2020 » March » 2 » «Котику сіренький, котику біленький»
22:06
«Котику сіренький, котику біленький»
«Котику сіренький, котику біленький»

До Всесвітнього дня котів науковці науково-експозиційного відділу природи Волині Волинського краєзнавчого музею підготували і 2 березня провели у Музейній майстерні «Пташка» екологічну годину «Котику сіренький, котику біленький» для учнів 3-го класу гімназії № 4 м. Луцька.

Початок весни – особливо активний період для кішок, тому це свято традиційно відзначається в перший день березня. 17 лютого – святкується в Європі, зокрема Італії та Польщі. 8 серпня – святкується за ініціативою Міжнародного фонду благополуччя тварин з 2002 року, зокрема у Великій Британії. Національні дні котів відзначають у Японії – 22 лютого, у Росії – 1 березня, а в США – 29 жовтня. В Україні цей день святкується з 2004 року.

Кішка – це найближча до людини тварина. Наука, яка займається вивченням цього виду тварин – фелінологія, твердить, що коти є надзвичайно розумними створіннями, багато в чому перевершують собак.

Перші котячий з'явилися на нашій планеті близько 50 мільйонів років тому. Впродовж наступних 25 мільйонів років у процесі еволюції з них сформувалися 36 сучасних видів кішок, які населяють земну кулю і дотепер.

Фелінологи стверджують, що у світі сьогодні налічується 256 порід котів, які, безумовно, доповнюють затишок у всьому нашому житті.

За даними Ліонського університету у світі близько 400 мільйонів домашніх котів. Найбільше їх в Австралії, де на 10 жителів приходиться 9 котів. На Азійському континенті перше місце за Індонезією (тут понад 30 мільйонів пухнастих звірів), а в Європі першість належить Франції, жителі якої мають під своєю опікою 8 мільйонів котів. Водночас є країни, де домашній кіт майже не зустрічається (наприклад, Перу та Габон).

Старша наукова співробітниця науково-експозиційного відділу природи Волині Волинського краєзнавчого музею Ланшина Л. В. розповіла школярам про диких предків котів, про особливості життя і поведінки домашніх улюбленців, їх користь для людини і лікувальні властивості.

Учні послухали цікаву розповідь про звичаї й традиції шанування котиків в давнину, про народні пісні, колискові, оповідки, легенди, де кішка виступає в ролі оберегу сім’ї та захисту дітей.

На завершення екологічної години завідувачка науково-експозиційного відділу природи Волині Волинського краєзнавчого музею Тищенко Т. М. разом із науковою співробітницею відділу музейного розвитку та екскурсійного забезпечення Пальохою Л. А. провели майстер-клас із виготовлення котиків. Учні з великим захопленням поринули у процес виготовлення улюблених пухнастиків.

Всесвітній день котів – це ще один привід попестити свого улюбленого домашнього вихованця, адже всі коти без винятку дуже люблять ласку і тепло. Якщо забезпечити їм комфортне життя, повну турботи і ніжності, тоді кішки обов'язково подарують своїм господарям своє приємне муркотання.

Вітаємо всіх любителів кішок зі святом, цінуйте своїх «домашніх тигрів», бо як казав Віктор Гюго, Бог створив кішку для того, щоб у людини був тигр, якого можна погладити.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 337 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]