Головна » 2021 » March » 2 » «Котик сіренький, котик біленький»… в обласному музеї
13:13
«Котик сіренький, котик біленький»… в обласному музеї
«Котик сіренький, котик біленький»… в обласному музеї

До Всесвітнього дня котів у науково-експозиційному відділі природи Волинського краєзнавчого музею 1 березня відбулась екологічна година «Котику сіренький, котику біленький» для учнів 1-го класу приватної школи «Портал» м. Луцька.

Початок весни – особливо активний період для кішок, тому це свято традиційно відзначається в перший день березня. 17 лютого – святкується в Європі, зокрема Італії і Польщі. 8 серпня – з 2002 року у Великій Британії за ініціативою Міжнародного фонду благополуччя тварин. Національні дні котів відзначають у Японії – 22 лютого, у Росії – 1 березня, а в США – 29 жовтня. В Україні з 2004 року цей день святкується 1 березня.

Старший науковий співробітник науково-експозиційного відділу природи Волині Волинського краєзнавчого музею Ланшина Л. В. розповіла школярам про диких предків котів, про особливості життя і поведінки домашніх улюбленців, їх користь для людини та їх лікувальні властивості.

Учні послухали цікаву розповідь про звичаї і традиції шанування котиків в давнину, про народні пісні, колискові, оповідки, легенди, де ці милі тварини виступають в ролі оберегу сім’ї та захисту дітей. Школярики переглянули цікавий і пізнавальний мультфільм «Кіт, який гуляв сам по собі» за мотивами казки Р. Кіплінга, про приручення первісними людьми диких тварин, а, зокрема, кота.

Кішка – це найближча до людини тварина. Наука, яка займається вивченням цього виду тварин – фелінологія, твердить, що коти є надзвичайно розумними створіннями, багато в чому перевершують собак.

Перші кошачі з'явилися на нашій планеті близько 50 мільйонів років тому. Впродовж наступних 25 мільйонів років у процесі еволюції з них сформувалися 36 сучасних видів кішок, які населяють земну кулю і дотепер. Фелінологи стверджують, що у світі сьогодні налічується 256 порід котів, які, безумовно, доповнюють затишок у всьому нашому житті. За даними Ліонського університету в світі близько 400 мільйонів домашніх котів. Найбільше їх в Австралії, де на 10 жителів приходиться 9 котів. На Азіатському континенті перше місце за Індонезією (тут більше 30 мільйонів пухнастих звірів), а в Європі першість належить Франції, жителі якої мають під своєю опікою 8 мільйонів котів. В той же час є країни, де домашній кіт майже не зустрічається (наприклад, Перу та Габон).

На завершення екологічної години був проведений майстер-клас із виготовлення котиків. Учні з великим захопленням поринули у процес виготовлення улюблених пухнастиків.

Всесвітній день котів – це ще один привід попестити свого улюбленого домашнього вихованця, адже всі коти без винятку дуже люблять ласку і тепло. Якщо забезпечити їм комфортне життя, повну турботи і ніжності, тоді кішки обов'язково подарують своїм господарям своє приємне муркотання. Вітаємо всіх любителів кішок зі святом, цінуйте своїх «домашніх тигрів», бо як казав Віктор Гюго, Бог створив кішку для того, щоб у людини був тигр, якого можна погладити.

Відділ музейного розвитку
та екскурсійного забезпечення
Волинського краєзнавчого музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 137 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]