Головна » 2021 » February » 26 » Конференція «Леся Українка і родина Косачів в історії української та світової культури»
01:16
Конференція «Леся Українка і родина Косачів в історії української та світової культури»
Конференція «Леся Українка і родина Косачів в історії української та світової культури»

У Колодяжненському літературно-меморіального музею Лесі Українки 25 лютого відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Леся Українка і родина Косачів в історії української та світової культури», присвячена 150-річчю від дня народження Лесі Українки. Конференція була проведена в рамках Регіональної програми з відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки.

Для наукової спільноти 150-річний ювілей Лесі Українки – це справжнє свято, тому запрошення на захід прийняли 40 науковців з різних областей України – Волинської, Житомирської, Київської, Львівської, Полтавської, Черкаської, а також з Ліванської Республіки, які приїхали до Колодяжного, або долучилися до конференції в онлайн режимі. Видано науковий збірник матеріалів конференції.

У відкритті конференції взяли участь: перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Поліщук, заступник голови Волинської облдержадміністрації Анатолій Костик, голова Ковельської районної ради В’ячеслав Шворак, заступник директора з науково-педагогічної діяльності ВІППО Олександр Дем’янюк, письменник, начальниця відділу культури, молоді та спорту Ковельської РДА Тетяна Матяшук, голова правління благодійного фонду «Майбутня Волинь - Україна» Галина Голубович, член Національної спілки журналістів України Анатолій Семенюк, голова Колодяжненської сільської ради Віталій Кашик, заслужена працівниця культури України, багаторічна завідувачка Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки Віра Комзюк, яка подарувала Путівник по музею, який впорядковувала спільно з Геннадієм Бондаренком, Анатолієм Силюком та світлої пам’яті Наталією Пушкар.

Після відкриття конференції, гості та учасники конференції спостерігали за ще однією урочистою подією – спецпогашенням марки. Адже саме сьогодні «Укрпошта» випустила в обіг святковий художній конверт тиражем 50 тисяч примірників, номінальною вартістю 1 грн.

У спецпогашенні взяли участь перший заступник голови облради Юрій Поліщук, заступник голови ОДА Анатолій Костик, директорка обласного краєзнавчого музею Оксана Важатко, директорки музею в Колодяжному Віра Комзюк та Ольга Бойко, голова Ковельської районної ради В’ячеслав Шворак та керівник Волинської дирекції «Укрпошти» Іван Люсак.

Усі присутні мали нагоду придбати новий конверт і поставити на ньому спеціальний штемпель. На вибір пропонувалися марки двох різних типів, які «Укрпошта» також випускала на честь Лесі Українки: «Софія Караффа-Корбут. Лукаш і Мавка» (Леся Українка «Лісова пісня») та «Софія Караффа-Корбут. Русалка і Куць» (Л. Українка «Лісова пісня»). В основу зображень на марках увійшли роботи Софії Карафи-Корбут, які є у фондах обласного краєзнавчого музею.

Потім в офлайн/онлайн режимі відбулися пленарні засідання конференції. Прозвучали виступи її учасників, присвячені дослідженням життя, творчої спадщина й пошанування пам’яті Лесі Українки, Олени Пчілки та інших представників родини Косачів.

У рамках відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки у музеї було презентовано роботи Тетяни Ведмедюк, які представила Мар’яна Місяць.

Вона розповіла, як Косачі приділяли увагу мистецтву вишивки та як авторка робіт працювала над ними.

Було представлено зразки вишиті за схемами зібраними Ольгою Косач-Кривинюк, рушником роботи Ізидори Косач-Борисової, відтвореним узором зі скатертини, що експонується у «Білому» будинку.

Учасники конференції мали можливість оглянути зразки вишивки і навіть взяти їх до рук.

На завершення конференції у виставковій залі Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки було відкрито виставку «Я стільки світів з’їздила...» (географія подорожей Лесі Українки).

Постери зроблені у вигляді фейсбук сторінки, на яких хрестоматійні світлини, цитати з листів, поштові листівки поч. ХХ ст., сучасні фото розповідають про подорожі Лесі Українки та їх вплив на письменницю.

З юних літ Лесі Українці довелося постійно подорожувати. І хоч ці подорожі Європою були викликані негативним фактором – хворобою, та водночас мали велике значення для розвитку і формування її світогляду.

Під час відкриття виставки присутні мали змогу поставити «лайки» на візуально відтвореній фейсбук сторінці Лесі Українки.

Конференція у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки завершилася, але заходи з відзначення 150-ої річниці від дня народження Лесі Українки триватимуть і надалі.

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 193 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]