Головна » 2019 » September » 16 » Колорит волинських рушників можна побачити в обласному музеї (ФОТО, ВІДЕО)
13:49
Колорит волинських рушників можна побачити в обласному музеї (ФОТО, ВІДЕО)
Колорит волинських рушників можна побачити в обласному музеї (ФОТО, ВІДЕО)

12 квітня у Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття етнографічної виставки «Колорит волинського рушника». В її основі – вишиті та ткані рушники з фондів музею. Представлені експонати датуються першою половиною та серединою ХХ ст. та репрезентують локальні особливості традиційної волинської вишивки і ткання. Також у виставковому залі розміщені предмети побуту волинян та поліщуків (знаряддя обробітку льону і конопель, гончарні вироби та ін.), фотоматеріали, що знайомлять відвідувачів із темою використання рушників у побуті, родинній та календарній обрядовості краю.

Захід з нагоди відкриття виставки розпочала Євгенія Ковальчук, заступник директора з наукової роботи музею, яка розповіла присутнім про формування колекції рушників та виставкову роботу закладу. Представила виставку Оксана Моренчук, в.о. завідувача відділу етнографії.

На відкритті виставки була присутня Оксана Пузняк – член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, досвідчена вишивальниця, яка розповіла про історію вишивки й техніки нанесення узорів на полотно.

Також своїми враженнями від представлених експонатів поділилася волинська вишивальниця Оксана Бойко, розповіла про одну із найдавніших вишивальних технік – занизування, якою вишиває сама та навчає цьому мистецтву підростаюче покоління.

Захід відвідали учні недільної школи «Добрий Ангел» храму Святого Духа ПЦУ села Великий Омеляник Луцького району. Для усіх присутніх вони представили власноруч виготовлені парафінові віночки, що були як і рушники невід’ємним атрибутом весілля, а їх викладач – Світлана Сидун, розповіла, як відроджує з учнями забуті традиції, а також наголосила, що надзвичайно важливо сьогодні досліджувати звичаї та обряди нашого краю, матеріальну культуру волинян, та передавати ці знання дітям.

Запрошуємо лучан та гостей міста відвідати виставку.

Тел. для довідок (0332) 24-23-58

Оксана Моренчук,
в. о. завідувача відділу етнографії та народних промислів
Волинського краєзнавчого музею

Фото Л. Максимова

Відео ДП ТРК «Аверс»:

Відео UA: Волинь:

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 663 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]