Головна » 2020 » March » 15 » «Кобзар у житті українців»
14:43
«Кобзар у житті українців»
«Кобзар у житті українців»

Під такою назвою у Затурцівському меморіальному музеї В’ячеслава Липинського діє виставка, присвячена 180-річчю першого видання Кобзаря Т.Г.Шевченка.

Загалом на виставці демонструється сімнадцять «Кобзарів» Тараса Шевченка. Тут є фототипічна копія його першого видання 1840 року, копія видання 1860-го та видання інших років. Найдавнішим виданням, представленим на виставці, є «Кобзар», виданий у Петербурзі у 1907 році, тимчасово переданий Торчинським народним історичним музеєм імені Григорія Гуртового для експонування на виставці. Він особливо цікавий тим, що примірники саме цього тиражу передплачував і поширював на нашій території В’ячеслав Липинський, про що писав у своїх листах до Михайла Грушевського, Бориса Грінченка та Василя Доманицького як упорядника цього видання. Відомо, що В. Липинський при цьому збирав кошти на спорудження пам’ятника Т. Г. Шевченку у Києві та просив В. Доманицького прискорити видання «Кобзаря» наступного 1908 року з поміщенням у ньому ширшої біографії поета. Липинський стверджував, що 50 примірників, які надіслано йому з Петербурга розбираються тут буквально нарозхват, що свідчить про велику зацікавленість місцевого люду творами Т. Шевченка та нагальну потребу збільшення тиражу.

Книга, про яку пишу, особлива ще й тим, що колись належала бібліотеці Подільського товариства «Просвіта», а пізніше була переплетена відомим колекціонером «Шевченкіани», ветераном «Просвіти» Миколою Павловичем Куделею. (Напевно, і цей том потрапив до музею в Торчині з особистої колекції цієї легендарної людини).

Запрошуємо відвідати нашу виставку, яка діятиме впродовж березня.

Віталій Кушнір,
старший науковий співробітник Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 300 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]