Головна » 2019 » September » 27 » Художній музей запрошує на моновиставу „Сон. Комедія” за поемою Тараса Шевченка
14:00
Художній музей запрошує на моновиставу „Сон. Комедія” за поемою Тараса Шевченка
Художній музей запрошує на моновиставу „Сон. Комедія” за поемою Тараса Шевченка

28 вересня 2019 року о 17.00 год. у Художньому музеї, відділі Волинський краєзнавчий музей, відбудеться презентація моновистави „Сон. Комедія” за поемою Тараса Шевченка із репертуару Творчої майстерні „Театр у кошику” (м. Львів). Ця подія є першою акцією цьогорічного традиційного культурно-мистецького проекту „Довгі осінні, зимові вечори”, що відбувається у Художньому музеї вже декілька років поспіль.

Виконавиця – Лідія Данильчук, українська акторка театру, заслужена артистка України. Режисер – Ірина Волицька, театрознавиця, етнографиня, заслужена діячка мистецтв України, кандидатка мистецтвознавства, лауреатка театральної премії ім. Леся Курбаса та львівської обласної премії ім. Бориса Романицького.

В основі моновистави – знаменита поема Тараса Шевченка „Сон” (1844), яка поєднала у собі риси політичної сатири і містерійного дійства. Це поетично-філософська рефлексія над історичною долею України, а разом із тим – унікальне слово в культурному контексті першої половини ХІХ століття, де пересікалися і Гоголь, і Пушкін, і Міцкевич.

Ліричний герой Шевченка уві сні летить над землею і йому відкриваються дивні видіння, подібні до апокаліптичних візій Данте і Гойї. Немов у калейдоскопі змінюються химерні образи: три ворони, що символізують злі сили українського, російського і польського народів; ідилія української природи і псевдонаціональний вияв почуттів; воєнщина і солдатська муштра; Петербург з царем і царицею, з самодурами-чиновниками й імперськими пам’ятниками. Фантасмагорія видінь і візій, образів, поданих у пародійному, саркастичному, гротесковому вияві посилює трагізм української історії.

Сучасна театральна версія „Сну” апелює як до історії, так і до сьогодення. Це вистава-прощання з тоталітарною системою у будь-яких її проявах, з пост-імперськими синдромами і комплексами національної меншовартості.

За інформацією просимо звертатись за номером 723075

Джерело: Художній музей

Категорія: Художній музей | Переглядів: 658 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]