Головна » 2019 » December » 11 » «Хоч я і доктор наук….»
17:51
«Хоч я і доктор наук….»
«Хоч я і доктор наук….»

Фотодокументальну виставку під такою назвою відкрито у Волинському краєзнавчому музеї до 115-ої річниці від дня народження українського мистецтвознавця Павла Жолтовського (1904–1986).

На початку грудня виповнилось 115 років від дня народження Павла Миколайовича Жолтовського видатного українського вченого-практика, доктора мистецтвознавства, лауреата Державної премії України імені Тараса Шевченка та лауреата премії Івана Франка Академії наук України. Він заклав підвалини українського мистецтвознавства і практичного музеєзнавства, зробив значний внесок у вивчення і збереження пам’яток національної культурної спадщини, в тому числі й Волині. Саме при участі П. Жолтовського як вченого практика були виявлені і збережені тисячі пам’яток релігійного мистецтва волинського краю, зкомплектовано збірки сакрального мистецтва у Рівненському обласному і Волинському краєзнавчих музеях, Острозькому історико-культурному заповіднику і завдяки його науковій праці волинська ікона стала одним з найбільших наукових відкриттів у мистецькій культурі України кінця XX століття.

Нелегкою була доля вченого. У своїх «Спогадах» Павло Жолтовський писав: «Хоч я і доктор наук, і лауреат державної премії, але не забуваю ті гіркі часи безоглядного нищення національних святинь і того, що і собі прийшлось перетерпіти в своєму житті в тих часах…

П. Жолтовський в експедиції на Поділлі. 1930 р.

Взагалі все гірке і важке, як і щасливе і гарне в моєму особистому житті тісно зв’язане з відношенням до пам’яток старовини: коли їх нищили мені прийшлось разом з іншими діячами нашої культури нидіти в концтаборах; коли припинилась епоха, відома під загальною назвою «культу особи», мені пощастило знову повернутися до своєї справи, вже як шанованому спеціалісту. І репресії, і нагороди мені припали за одну і ту ж справу, в залежності від того, як до цієї справи ставились».

На Волині бережуть пам’ять про Павла Миколайовича Жолтовського, продовжуючи його справу. Вона живе у спогадах наукових співробітників музею, які працювали поруч з дослідником у волинських експедиціях 1981–1984 років, у віднайдених й атрибутованих ним мистецьких творах.

Експедиція Волинського краєзнавчого музею за участю П.Жолтовського. Камінь-Каширський р-н. 1981 р.

Експедиція Волинського краєзнавчого музею за участю П.Жолтовського. Любомльський р-н. 1982 р.

Експедиція Волинського краєзнавчого музею за участю П.Жолтовського. с.Чорніїв Турійського р-ну. 1982 р.

На базі колекції сакрального мистецтва Волинського краєзнавчого музею у 1993 році було відкрито Музей волинської ікони в Луцьку. Щорічно в музеї проводяться міжнародні наукові конференції з волинського іконопису, присвячені пам’яті Павла Жолтовського.

Відкриття за участю сина Миколи меморіальної дошки, присвяченої П.Жолтовському, на батьківщині вченого у с.Мислятин Ізяславського району Хмельницької області. 2014 р.

Презентація книги «Жолтовський Павло. UMBRA VITAE. Спогади, листування, додатки» під редакцією Олександра Савчука».
Луцьк. 2013 р.

На виставці представлено фотодокументальні матеріали про життя і діяльність Павла Жолтовського. Окремі світлини та документи подано вперше. В експозиції виставки можна побачити серед особистих речей вченого знаменитий червоний олівець, з яким він не розлучався в експедиціях; улюблену орнаментовану краватку, відому з багатьох портретів; книги з його автографом.

Євгенія Ковальчук,
заступник директора з наукової роботи
Волинського краєзнавчого музею

Виставку «Хоча я і доктор наук…» можна оглянути у Волинському краєзнавчому музеї впродовж грудня 2019 року у дні роботи музеї. Для бажаючих пропонуємо також тематичну екскурсію за попереднім записом.

Тел. (0332) 24-56-19 або 095-687-45-44.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 266 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]