Головна » 2020 » October » 20 » ХХVІІ міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація»
17:25
ХХVІІ міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація»
ХХVІІ міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація»

Починаючи з 1994 року Волинський краєзнавчий музей на базі свого відділу – Музею волинської ікони, проводить щорічні міжнародні наукові конференції за участі вітчизняних та зарубіжних вчених, музейних працівників та реставраторів. Основним завданням конференцій є узагальнення досвіду провідних науково-дослідних профільних організацій, музейних та освітніх установ для вирішення питань збереження, дослідження та реставрації волинського іконопису, пам’яток сакрального мистецтва історичної Волині та України.

20 жовтня 2020 року в обласному музеї відбулася чергова ХХVІІ міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація», присвячена 20-ій річниці від часу передачі Холмської ікони Богородиці Волинському краєзнавчому музею. У ній взяли участь вчені, мистецтвознавці, історики, музейні працівники та реставратори з України, Білорусі, Польщі. В умовах карантину проводилася конференція у форматі Zoom. Її учасники отримали онлайн-доступ та можливість виступити, послухати доповіді інших, висловити власну думку з дискусійних питань.

Організаторами конференції стали Волинська обласна рада, управління культури, з питань релігій та національностей Волинської облдержадміністрації, Волинський краєзнавчий музей та Музей волинської ікони. Модератори заходу ‒ кандидатка історичних наук, доцентка, заступниця директорки з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею Євгенія Ковальчук та завідувачка Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва. Онлайн-супровід забезпечував молодший науковий співробітник сектору маркетингу та комунікацій відділу музейного розвитку та екскурсійного забезпечення Микола Юхимчук.

Виданий науковий збірник конференції, до якого увійшли матеріали з іконографії, історії, атрибутування, реставрації пам’яток іконопису та сніцарства, законодавчого забезпечення збереження рухомих пам’яток української сакральної спадщини.

Окремий розділ збірника присвячений 20-ій річниці від часу передачі Холмської ікони Богородиці Волинському краєзнавчому музею, до якого увійшли статті з історії чудотворного образу та новітнього шляху святині; присвячені ідентифікації ікони як унікальної пам’ятки візантійського мистецтва, що збагатила не тільки національну, а й центрально-східноєвропейську мистецьку спадщину. Опублікований бібліографічний покажчик «Дослідження Холмської ікони Богородиці у матеріалах міжнародних наукових конференцій «Волинська ікона: дослідження та реставрація», який містить 52 матеріали, що були надруковані у збірниках впродовж 2000–2019 років.

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 265 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]