Головна » 2021 » March » 1 » «Я вічно буду жити»
15:23
«Я вічно буду жити»
«Я вічно буду жити»

До 150-річного ювілею Лесі Українки у Затурцівському меморіальному музеї В’ячеслава Липинського урочисто відкрито виставку «Я вічно буду жити». Автор виставки – старша наукова співробітниця музею Наталя Гатальська.

Друковані видання, фотографії, поштівки органічно доповнюють живописні твори молодої, але вже відомої на Волині і в Україні художниці Олени Звягінцевої.

Прикметно й те, що тут експонується скульптурний портрет Лесі Українки – її погруддя, виготовлене знаменитим київським скульптором Іваном Гончарем.

Крім того, в експозиції представлено одну з найбільших історичних праць В'ячеслава Липинського про наказного гетьмана козацького війська часів Хмельниччини Станіслава Михайла Кричевського у перекладі Юрія Косача, племінника поетеси.

Про складні долі членів родини Косачів та їхнього найближчого родинного оточення під час відкриття виставки розповіла автор, презентуючи окремі експонати. Пильна увага присутніх при цьому була звернена на фотопортрет Івана Сиротенка, який був священиком в с.Буяні і доводився тестем для Юрія Косача. Адже життя о. Івана було нерозривно зв'язане з періодом національно-визвольних змагань українського народу минулого століття.

На його долю випало бути офіцером армії УНР, священиком-просвітянином, що пізніше у 1940 році призвело до арешту радянськими репресивними органами. Йому судилося дивом врятуватися під час розстрілу 23 червня 1941 р. в Дубнівській тюрмі.

На завершення урочистого заходу члени делегації Локачинської районної організації ВО Свобода, запрошені на відкриття виставки, та музейні працівники з захопленням прослухали у художньому читанні Оксани Поплавської уривки з видатного драматичного твору Лесі Українки «Бояриня».

Джерело: Затурцівський меморіальний музей В’ячеслава Липинського

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 185 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]