Головна » 2020 » November » 9 » Із Парижу до Луцька у Волинський краєзнавчий музей
14:54
Із Парижу до Луцька у Волинський краєзнавчий музей
Із Парижу до Луцька у Волинський краєзнавчий музей

У Волинському краєзнавчому музеї зберігаються матеріали про Івана Кобилка (1882–1951) – діяча періоду Української Народної республіки, чиє ім’я пов’язане з Волинню. Нещодавно цей фонд поповнився книгою його спогадів на французькій мові «Залізничні шляхи України в роки революції. Спогади 1917–1919», яка була видана у цьому році в Парижі. Мемуари люб’язно подарувала музею внучка діяча – Надін Кобилко.

Автором передмови став французький історик українського походження – Ярослав Лебединський, а біографічну довідку про дідуся підготувала Надін Кобилко.

Про перебування Івана Кобилка на Волині розповідає бланк із будівництва лікарні на Красному (нині Волинський обласний протитуберкульозний диспансер на вул. Львівській, 50), який зберігається у фондах Волинського краєзнавчого музею.

Після Української революції, Іван Кобилко працював інженером-будівельником, не рідко керував значними об’єктами, зокрема спорудженням мосту через Прип’ять у Пінську (Білорусь).

Професійну кар’єру Івана Кобилка, а водночас і життєпис, можна прослідкувати за його бланками, що зберігаються у фондозбірні музею, переданими у 2017 р. Надін Кобилко.

Більш детальній біографії Івана Кобилка присвячена стаття Богдана Зека «Волинь у житті Івана Кобилка (1882–1951) – першого помічника комісара шляхів УНР: польські утиски, радянські репресії і нацистський терор» у «Наукових записках Рівненського обласного краєзнавчого музею» (Вип. XV):

Богдана Зек,
кандидат історичних наук,

завідувач науково-експозиційного
відділу новітньої історії Волині
Волинського краєзнавчого музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 554 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]