Головна » 2019 » August » 5 » Історія Холмської Чудотворної ікони Богородиці у дослідженні Оксани Ременяки
16:06
Історія Холмської Чудотворної ікони Богородиці у дослідженні Оксани Ременяки
Історія Холмської Чудотворної ікони Богородиці у дослідженні Оксани Ременяки

8 серпня 2019 р. о 15 год. у Музеї волинської ікони відбудеться презентація монографії Оксани Ременяки «Nigra sed Formosa: Занурена в печаль, проте прекрасна... Слідами мандрів ікони Богородиці Холмської». Гарна нагода поспілкуватися з авторкою та придбати книгу, тираж якої обмежений.

Оксана Ременяка – лучанка, кандидатка мистецтвознавства, завідувачка відділом новітніх технологій Інституту проблем сучасного мистецтва Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, авторка близько 100 друкованих праць у фахових і науково-популярних виданнях. Оксана Ременяка входила до експертної групи з атрибуції Холмського Чудотворного образу Богородиці під час передачі ікони до Волинського краєзнавчого музею 12 вересня 2000 року. Коло наукових інтересів: культура пограниччя, православна ікона польсько-українського пограниччя, польсько-українські мистецькі зв’язки кінця ХІХ – початку ХХ ст., творчість жінки в сучасному образотворчому мистецтві України. Дисертація «Український іконопис XVI–XVIII століть на землях Холмщини та Підляшшя». Працювала над дослідженням волинського іконопису, активна учасниця щорічних міжнародних наукових конференцій «Волинська ікона: дослідження та реставрація».

Монографія, присвячена історії Холмської Чудотворної ікони Богородиці, базується на джерельних матеріалах XVII–XVIII ст., архівних документах та публікаціях міжвоєнної преси. Такий підхід дозволяє по-новому осмислити історичне та мистецьке значення видатного твору як невід’ємної складової загальнонаціонального культурного надбання. Автор розглядає долю Чудотворної ікони у контексті поневірянь українського народу Холмщини – двічі вигнанця з рідної землі, що стала прикордонням між Україною і Польщею. У додатках опубліковані документи, що розповідають про історію ікони від початку ХХ ст. до повернення Чудотворного образу до Холма у 1943 р., та людей, які оберігали цей скарб української історії та культури: Івана Огієнка, Наталі Полонської-Василенко, Михайла Корніловича, Миколу Прахова, о. Гавриїла Коробчука.

Книга має 184 сторінки, чорно-білі та кольорові ілюстрації. Видана коштом Інституту проблем сучасного мистецтва НАОМА.

Видання розраховане на фахівців з історії мистецтв, викладачів та студентів мистецько-навчальних закладів, художників-реставраторів, істориків, культурологів, а також на широке коло читачів, які цікавляться проблемами збереження пам’яток культури та мистецтв.

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 331 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]