Головна » 2016 » September » 6 » «Духовне небо благословенної Волині»
12:22
«Духовне небо благословенної Волині»
«Духовне небо благословенної Волині»

Виставка картин під такою назвою була презентована у Торчинському історичному музеї імені Григорія Гуртового. Її автор – співробітниця музею Ніна Фесенко, присвятила виставку важливій державній даті – 25-й річниці Незалежності України.

Цикл різноформатних полотен розповідає про духовну спадщину Волинського краю, сформовану протягом багатьох віків і відображену в десятках храмів і церковно-архітектурних комплексів. Вони пов’язані з діяльністю як духовних, так і національно-державницьких діячів. Так, Свято-Миколаївський чоловічий монастир с. Жидичин відвідував князь Галицько-Волинської держави Данило Галицький, у Михайлівській церкві с. Берестечка за переказами молився великий гетьман Богдан Хмельницький, а у храмі с. Білосток працював відомий іконописець Йов Кондзелевич. І таких пам’яток наш край має чимало.

Під час презентації картини оглянули гості з обласного центру, Торчина і довколишніх сіл. Оскільки тема стосується питання духовності і державотворення, всі слухали мудрі слова отця Мирона, настоятеля храму Святого Івана Богослова (с. Улянки Рожищенського району). З вітальним словом виступила голова місцевого осередку «Союзу українок» Людмила Піхоцька, а поетичне вітання підготувала відома волинська поетеса, член Спілки письменників України Тетяна Яков’юк.

Слово має отець Мирон

Поетичне вiтання Тетяни Яков’юк

Автор виставки, Ніна Анатоліївна, розповіла про важливість спільності релігійного і національного, потребу духовного стержня, що й намагалася показати на своїх полотнах. За створення такого циклу вона отримала високу оцінку і щирі слова подяки від завідуючої сектором культури Луцької РДА Валентини Зінчук та керівника музею Олександра Мельника.

Нiна Фесенко

Цікаво було дізнатися про історичний контекст, історію заснування і розвитку цих храмів, як вони пов’язані з традиціями та минулим українського державного будівництва. Про це розповіла екскурсовод музею Алла Сахнюк. Моменти звитяжної боротьби за незалежність в усі віки переливалися у народні думи та пісні, окремі з них для учасників майстерно представили граючи на бандурі Юрій і Максим з сім’ї Прусів (с. Сьомаки).

Екскурсiю проводить Алла Сахнюк

Народна пiсня вiд юних кобзарикiв

У цей день в музеї можна було оглянути також виставлені національні та державні прапори від Богдана Хмельницького до сучасності, на основі яких виводилися основні етапи українського державотворення нової та новітньої доби. Зокрема, прапор, який піднімався на щоглу ще 19 серпня 1990 р. активістами Народного Руху України, представив учасник цієї події, активний громадсько-політичний діяч, письменник Микола Панасюк. З особливими хвилюваннями усі слухали розповідь військовослужбовця з Торчина, учасника новітньої російсько-української війни Олексія Шумила, який представив переданий до музею прапор з АТО.

Бiля виставки прапорiв

Виступає письменник Микола Панасюк

Квiти i подяка за плiдну працю

Джерело: Торчинський історичний музей імені Г.О.Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 770 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]