Головна » 2020 » October » 17 » Друга річниця музею
10:13
Друга річниця музею
Друга річниця музею

Ковельський музей-садиба Самійла Підгірського відзначив свою другу річницю створення, – повідомляє «Волинська газета».

Самій Підгірський – адвокат, активний діяч Української революції 1917-1921 років, член Центральної Ради (Київ), провідник ОУН на Ковельщині у змаганні за Самостійну Соборну Україну у визволенні від польських, російських, німецьких окупантів 1920-1944 років. Закатований російсько-совітською владою десь у1946 році.

Першим привітав з цим знаменним Днем заслужений журналіст України, редактор газети «Вісті Ковельщини» Микола Вельма. Побажав музею результативної праці у популяризації Українського самоусвідомлення, а ще подарував засновнику «музею-садиби Самійла Підгірського» Геннадію Сарапіну свої літературні праці, краєзнавчу літературу. До цих віншувань долучилися також заслужені журналісти України, письменники, музейники, краєзнавці, діячі культури, серед яких Сергій Цюриць, Степан Шегда, Володимир Приходько, Вадим Листовиря, Іван Сидорук, Василь Козак та інші. Традиційно на відкриті урочистої академії звучав Гімн України. Засновник та одночасно директор музею Геннадій Сарапін розповів про свої нові дослідження діяльності нашого земляка, продемонстрував оригінальні речі його родини – вишиті бісером крайку, намисто, вишитий полотняний рушник, фото Нани – прийомної дочки Самійла, розстріляної німецьким гебітскомісаром, акцентував на дружбі родини Підгірських з видатною Українкою Оленою Телігою та подружжям ідеолога Українського націоналізму Дмитра Донцова.

Відкрили пам’ятний знак на подвір’ї музею-садиби. В свою чергу племінниця Самійла Підгірського повідомила нові подробиці з життя видатного земляка.

Засновник музею Геннадій Сарапін біля пам’ятного знаку

Музей потрохи розвивається, але… закликає до співпраці благодійників, які зможуть допомогти в облаштуванні музею системою опалення. В сирості дуже непросто зберігати унікальні експонати, які становлять цінність як для міста, так і України загалом.

Переглядів: 177 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]