Головна » 2021 » March » 9 » До дня народження Тараса Шевченка
12:21
До дня народження Тараса Шевченка
До дня народження Тараса Шевченка

В Історичному музеї смт. Іваничі у рамках культурно мистецьких заходів з відзначення дня народження Тараса Григоровича Шевченка розгорнута тематична виставка «Шлях Кобзаря – це шлях народу», яка діятиме до кінця березня.

На виставці представлено творчі доробки місцевих майстрів на шевченківську тематику виконані у різних видах декоративно-ужиткового мистецтва: вишивка, графіка, аплікація, різьба та випалювання по дереву. Це роботи нашої землячки Валентини Протопоп, Лілії Назарук, Тетяни Вадас та невідомих майстрів.

Цікавою для відвідувачів є колекція «Кобзарів» Тараса Шевченка різних років видань. Серед них – «Кобзар» української вільної академії наук інституту шевченкознавства (Вінніпег, Канада, 1960). Також представлені книги та матеріали про життєвий і творчий шлях Т. Шевченка.

Унікальний експонат для музею передав краєзнавець з Іванич Ростислав Ващук. Це фотографія «Вшанування Шевченка 120 років від дня народження», на якій зображені учні та вчителі Порицької школи (1934 р.).

Здавна у родинах наших земляків шанували Шевченка. Виставку доповнюють сімейні реліквії на шевченківську тематику. Серед унікальних експонатів «Шевченківський календар щотижневик на 1964 рік» (редакція українських календарів, 1964) і літографія «Тарас Шевченко» (1940-і рр.), які передав Євген Йосипович Петров.

А Лариса Дячук з села Древині подарувала для музею сімейні раритети, які зберігалися у родині Марії Іванівни Ярицької, – це два портрети Т. Шевченка (літографія і різьба по дереву) 1950-х років.

Завітайте до музею! Відкрийте для себе нові сторінки з життя та творчості Великого Пророка української нації!

Джерело: Історичний музей смт. Іваничі

Категорія: Іваничівський народний історичний музей | Переглядів: 234 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]