Головна » 2020 » December » 8 » Директорка музею розповіла про місця у Нововолинську, які варто відвідати
11:37
Директорка музею розповіла про місця у Нововолинську, які варто відвідати
Директорка музею розповіла про місця у Нововолинську, які варто відвідати

Які цікаві туристичні об’єкти є в Нововолинську, а які можливо, в майбутньому з’являться, розповіла Ірина Костюк, директорка Нововолинського міського історичного місцевого музею, яка багато знає про місто та його туристичні «родзинки». Про це повідав портал t1.ua.

В 2020 році виповнюється 80 років, як на місці Нововолинська на Волині у 1940 році організували трест «Львіввуглерозвідка». Наприкінці 1948 року «Волиньвуглерозвідка» продовжила тут пошукові роботи. І у липні 1950 року на околиці села Дорогиничі заклали першу шахту потужністю 1000 тонн вугілля на добу.

У 1953 році запланували селище під назвою Благодатне, що увійшло до складу міста. 10 квітня 1951 року селище шахтарів отримало назву Нововолинськ та було підпорядковано Іваничівському району Волинської області. В кінці 1950-х років зводили жилі райони для робітників восьми шахт, заводу та інших підприємств, які були в місті.

Які ж місця зараз є в Нововлинську, які варто побачити, розповіла Ірина Костюк.

– Ірино, назвіть п’ять місць у Нововолинську, які має обов’язково відвідати турист?

Першим звісно це має бути Нововолинський історичний музей. Він працює з 1998 року. Зберігає історію Нововолинська від давнини до сьогодення. У семи експозиціях музею відтворене історичне минуле: археологічні знахідки, етнографічні надбання, фотодокументи Першої та Другої світових війн,  свідчення репресованих та політв’язнів 1944-1948 років, остарбайтерів, воїнів УПА. В музеї зберігаються фото будівництва міста, забудов перших вулиць, одяг та особисті речі шахтарів. У духовному залі виставлені ікони, стародруки, церковний інвентар, особистий архів Арсена Річинського. Зал сучасної російсько-української війни експонує зброю та військову форму воїнів української армії. У музеї часто відбуваються майстер-класи, які проводять художники та майстри міста, відбуваються персональні виставки, тематичні заходи.

Будівля Міського палацу культури дуже часто приваблює туристів. Сучасний ремонт та концерти залучають численних відвідувачів. Свято-Духівський собор – це центральний храм міста, який будувався більше 20 років.

Низкиницький Успенський монастир -храм, розташований на околиці міста, у с. Низкиничі. Раніше, там розташовувалась п’ятикупольна Успенська церква, фундатором якої був київський воєвода Адам Кисіль. У храмі зберігається єдине в Україні скульптурне зображення Адама Кисіля. Не можу не згадати терикони, які є справжньою туристичною родзинкою міста. Адже кам’яні насипи закритих та законсервованих шахт часто приваблюють гостей міста.

– Ірино, якби була можливість створити у місті новий музей, яку б назву він носив, і чому? Цікаво почути твою думку, як фахівця.

Це музей шахти. Він був би унікальний, адже в Україні такого ще немає. Дуже хотілось би, щоб місцеві жителі та туристи розуміли що таке вугільна промисловість і чому був збудований Нововолинськ. Я уявляю сучасний музейний комплекс, із інтерактивними атракціями, різним видом новітнього освітлення та мультимедіа, яке би не тільки показувало вигляд шахтних споруд, це б дало можливість, нехай і візуально, та перенестись на 700 метрів у глибину землі. Поруч із музеєм було б шахтарське кафе та дитяча майстер – клас студія. А називався б цей музей просто #ШахтА.

– Біля якої пам’ятки чи об’єкту у Нововолинську найбільше полюбляють фотографуватись місцеві мешканці?

Це напевно пам’ятник Тарасу Шевченку, терикони шахт, напис «Я люблю Нововолинськ» та місцеве озеро.

– Ірино, порадь, в яку пору року туристам найкраще приїздити у Нововолинськ?

Найкраще приїздити влітку, адже тоді доступ до локацій найкращий. І саме тоді місто можна найкраще розгледіти.

Як бачимо місто Нововолинськ є не лише важливим промисловим центром Волині, а й цікавим для туристів. Якщо ви там ще не були, то обов’язково завітайте і напишіть свої враження в коментарях до публікації.

Матеріал підготовано в рамках проекту «Культура в часи кризи: інституційна підтримка» за підтримки Українського культурного фонду та спільно з командою Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера».

Категорія: Нововолинський народний історичний музей | Переглядів: 198 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]