Головна » 2021 » January » 31 » Бій під Крутами – одна із знакових подій в історії української революції 1917-1920 рр.
12:44
Бій під Крутами – одна із знакових подій в історії української революції 1917-1920 рр.
Бій під Крутами – одна із знакових подій в історії української революції 1917-1920 рр.

Бій відбувся 29 січня 1918 року за 130 кілометрів від Києва, поблизу станції Крути на Чернігівщині. Загін курсантів, студентів, гімназистів та добровольців з Помічного куреня Січових стільців зійшлися у бою з тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова. Бій тривав п’ять годин. Ціною свого життя молоді українські вояки стримали просування ворога на Київ, що дало можливість укласти Берестейським мирний договір і на міжнародному рівні визнати існування незалежної української держави. Майже усі крутянці загинули, в живих залишились лише близько сорока вояків, дев’ять з них – проживали на Волині.

У Ківерцівському краєзнавчому музеї експонується виставка «Волинь в Українській революції 1917 -1921 роках». Окремо, в експозиції, акцентується увага на подіях навколо бою під Крутами та на легендарній особі Матвія Данилюка, родичі якого мешкали у селі Озеро Ківерцівської окремої територіальної громади.

Власне Матвій Данилюк – учасник бою під Крутами, проживав у селі Ватинець на Горохівщині, і єдиний з-поміж «крутянців» дожив до здобуття Україною незалежності у 1991 році. Його внук Володимир Іщук пишався героїчною історією свого прадіда, шанував і вивчав її. Володимир був учасником Євромайдану і добровольцем пішов в АТО. На жаль, він загинув у боях під Ілловайськом, захищаючи суверенність та єдність нашої держави. В експозиції музею представлені прапори ківерцівських євромайданівців та учасників АТО – вояків 1-го тербатальйону «Волинь», які, як Володимир Іщук, як і герої-«крутянці», у найскрутніші, найважчі часи історії України стали на оборону її території, захисту прав і свобод її громадян.

Джерело: Ківерцівська громада

Категорія: Ківерцівський районний краєзнавчий музей | Переглядів: 184 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]