Головна » 2019 » December » 5 » Берестечківський народний історичний музей відзначив новосілля
17:05
Берестечківський народний історичний музей відзначив новосілля
Берестечківський народний історичний музей відзначив новосілля

Про урочисті входини краєзнавчого оберегу берестечківська громада мріяла ще з 2017-го року, – пише Леся Влашинець на інтернет-сторінці «Волинь-нова». Тоді, в День Гідності та Свободи, містечко козацької звитяги на всю Україну прославилося відкриттям відремонтованого до невпізнанності колишнього кінотеатру. «Хотілося, щоб культурно-мистецьке життя нашого міста вирувало під одним дахом», – пригадує Берестечківський міський голова Валентина Залевська свою ідею створити Центр національної пам’яті, історії та культури. Скільки порогів оббила задля реалізації в життя цього задуму, в як багато дверей стукала – про те пані Валентина завжди скромно промовчує. Однак усі, хто вірив і не вірив в його звершення, тепер констатують: це вона написала настільки успішний проект реконструкції кінотеатру, що він став переможцем обласного конкурсу інвестиційних об’єктів Державного фонду регіонального розвитку і отримав із обласного бюджету 1 мільйон 600 тисяч гривень. За них і 160 тисяч – із районного та 80 тисяч гривень із міського бюджетів облаштували фойє, глядацький зал, кабінет директора, гримувальну, санвузли, зробили опалення і довели до ладу фасад. Щоб у шикарних умовах Центру новосілля відзначив Берестечківський народний історичний музей, знову знадобилися невгамовний ентузіазм лідерки й 199 тисяч гривень із обласного бюджету.

Досі музейні експонати знаний краєзнавець, волонтер, директор Берестечківського народного історичного музею Олег Дергай мусив компактно розміщувати в порівняно невеликій кімнаті приміщення міської ради. Відвідувачі, серед яких щороку є багато іноземців, не могли бачити більшості предметів через нестачу місця. Фонд музею нині складає близько півтори тисячі речей різних століть, дві третини з яких відшукав Олег Анатолійович. Тепер кожна знахідка, наче індивід, промовисто розповідатиме про свій вік, століття, рік у трьох світлих залах: у першому – про життя місцевості від неоліту аж до Берестечківської битви; у другому – про ремесла, торгівлю, міщанський побут кінця ХІХ початку ХХ століть; у третьому спонукатиме сучасників бути патріотами, відображаючи жахіття Першої і Другої світових воєн, боротьбу за незалежність воїнів УПА, жертовність і мужність українців на Майдані, в АТО та ООС на Донбасі.

На свято прийшли представники влади, творчих колективів, духовенства, волонтери тощо.

Право перерізати символічну стрічку мали за честь перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук, голова районної ради Тарас Щерблюк і Берестечківський міський голова Валентина Залевська, а господар історичної царини Олег Дергай з гордістю за її зовнішній вигляд і багатство провів першу екскурсію почесним гостям.

Першу екскурсію в музеї проводить його директор Олег Дергай, експонат виготовлений із гільз на передовій АТО, від воїна Тараса Мельничука берестечківцям передала Валентина Магурчак

Почесним гостями Валентина Залевська зі сцени відрекомендувала жителя міста Юрія Поліщука й Тараса Щерблюка, помічника народного депутата України Вячеслава Рубльова Людмилу Марадевич, депутата обласної ради Олександра Пирожика, в.о.голови райдержадміністрації Андрія Розтоку, начальника відділу культури райдержадміністрації Діну Колесник, депутата районної ради Валентину Магурчак, директора Горохівського історичного музею Ігоря Шешка, директорів Берестечківської музичної школи, Будинку культури, БДЮТ м.Берестечка Галину Данилюк, Володимира Придального, Марію Фридінську, завідувачку бібліотеки-філії Людмилу Віняр. Разом із боголюбивою громадою гарній події раділи настоятелі місцевих Свято-Троїцького собору і Свято-Духівського храму о.Микола Качмар і о.Володимир Курчин. Їхні вітальні промови були сповнені вдячністю за розуміння, підтримку й сприяння депутату обласної ради Олександру Пирожику, голові районної ради Тарасові Щерблюку, депутату районної ради Валентині Магурчак, невгамовній в ініціативності Валентині Залевській , її колегам та однодумцям, усім, хто долучився до хорошої справи. Лейтмотивом про неї стали слова лідера територіальної громади району Тараса Щерблюка: «На жаль, мало де сьогодні відкриваються музеї, а Горохівщина цим гордиться. З такими ентузіастами, як Валентина Василівна, нам вдасться реалізувати багато задумів, не допустити закриття об’єктів соціальної сфери». Зал підтримав оплесками побажання Юрія Поліщука про те, що Революція Гідності має продовжуватися в серці кожного істинного українця, доки Україна назветься мирною і процвітаючою державою.

На святі було багато квітів, подарунків, а гостинні берестечківці, як завше, щедро дарували гостям сяйво своїх талантів. Художній керівник будинку культури міста Берестечка, авторка змістовного сценарію і ведуча концертної програми Марія Ривачук, наче перлинами, оздобила дійство літературно-музичною композицією «Сини України, хай Ангели вас бережуть» у виконанні учасників зразкової драматичної студії «Літорост» БДЮТ м.Берестечка (керівник Оксана Данилюк), виступами народного аматорського вокально-інструментального гурту «Берест (керівник Віктор Коринецький), солістки ЗОШ І-ІІІ ступеня м.Берестечко Надії Юзвик (керівник Галина Галабуз), молодшої і середньої вокальних групп БДЮТ м. Берестечка (керівник Олена Черниш), дуету у складі Анни Оксенюк, Марії Білогруд та тріо у складі Андрія Олійника, Роксолани Тарапати, Василя Старика Берестечківського ПТУ – 27 (керівник Вікторія Старик), вокального гурту «Зіроньки», піаністок і солісток Берестечківської музичної школи Юлії Друзюк, Юлії Надашкевич (керівник Жанна Ревака), баяніста Віталія Левченка (керівник Галина Мартинюк). Бажаним співучим гостем на сцені був народний аматорський гурт «Відлуння» (керівник тарас Гриб) НД «Просвіта» с.Лобачівки і солістка Ольга Літковська.

Учасники зразкової драматичної студії «Літорост» Будинку дитячої та юнацької творчості м.Берестечка

Фото автора

Категорія: Берестечківський народний історичний музей | Переглядів: 348 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]