Головна » 2020 » Листопад » 11 » Акція до 150-річчя від дня народження Лесі Українки «І проросте пагіння з минулого у майбуття…» відбулася у Колодяжному (ФОТО, ВІДЕО)
21:45
Акція до 150-річчя від дня народження Лесі Українки «І проросте пагіння з минулого у майбуття…» відбулася у Колодяжному (ФОТО, ВІДЕО)
Акція до 150-річчя від дня народження Лесі Українки «І проросте пагіння з минулого у майбуття…» відбулася у Колодяжному (ФОТО, ВІДЕО)

11 листопада у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбулася акція до 150-ти річчя від дня народження Лесі Українки «І проросте пагіння з минулого у майбуття...» (висаджування саджанців із груші Ізидори Косач).

Ще за життя родини Косачів у селі Колодяжне уся садиба потопала у зелені. Як згадує сестра Лесі Українки Ізидора: «У кожного з нас були посаджені власноруч дерева. Лесина срібляста тополя, Миколина ялина й моя рання, літня груша найкраще росли. Ми з того дуже пишалися…».

«Ізидорина груша» росте та плодоносить на садибі і до теперішнього часу. Проте, з віком дерево втрачає свою міць. І для того, щоб продовжити груші життя дирекція музею дозволила співзасновнику журналу «Сонце Сад» Остапу Михаць нарізаних гілок з груші, для вирощення саджанців. Сьогодні, за участю начальниці управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації Ольги Чубари, директорки Волинського краєзнавчого музею Оксани Важатко, начальника управління гуманітарної сфери Колодяжненської сільської ради Павла Кухти та поціновувачів творчості Лесі Українки, молоді дерева були висаджені на садибі Косачів.

Досить символічним є те, що дана акція відбулася у день смерті сестри Лесі Українки Ольги Косач-Кривинюк.

Дирекція та працівники музею вдячні пану Остапу за дане друге життя «Ізидориній груші».

Дана акція буде проведена і в інших містах України. 12 листопада груша буде висаджена поблизу Волинського національного університету імені Лесі Українки, Волинської державної обласної універсальної бібліотека імені Олени Пчілки, а також представники Волинської спілки письменників України посадять її в Центральному парку культури і відпочинку імені Лесі Українки.

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Відео UA: Волинь:

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 801 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]