Головна » 2021 » January » 27 » 27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту
19:58
27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту
27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

27 січня в багатьох країнах світу відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Таким чином світова спільнота вшановує багато мільйонів євреїв, ромів і представників інших меншин, які під час Другої світової війни віддали життя за свою національність.

З нагоди пам’ятної дати у Ківерцівському краєзнавчому музеї цього дня відбулося відкриття виставки «Захистимо пам’ять: захист та меморіалізація масових поховань часів Голокосту в Україні», в рамках проєкту «Мережа пам’яті – Захистимо пам'ять».

У заході взяли участь заступник голови районної державної адміністрації Микола Цисюк, голова Луцької районної ради Олександр Омельчук, Ківерцівський міський голова Олександр Ковальчук, голова Єврейської іудейської громади міста Луцька, голова ромської громадської організації «Терне Рома», представники управління культури, з питань релігій та національностей обласної державної адміністрації, регіональний представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області, директор Ківерцівської  бібліотеки, науковці та краєзнавці.

Директорка музею Оксана Сущук ознайомила відвідувачів із виставковими стендами, інформаційними банерами про історію Голокосту та місць пам’яті у Ківерцівській громаді – Софіївка (Трохимбрід) та Тростянець.

Також учасникам заходу продемонстрували короткі відеоролики про церемонії відкриття Меморіалів жертвам Голокосту у Житомирській області, як досвід вшанування жертв Голокосту в Україні. Присутні мали змогу обговорити меморіалізаційну політику щодо вшанування жертв війни на Волині, обмінялися думками.

Довідково:
Проєкт «Мережа пам’яті – Захистимо пам'ять» реалізовувався на території України з 2011 року завдяки фінансуванню Міністерства Закордонних справ Німеччини під патронатом Фонду «Меморіал убитим євреям Європи» у тісній співпраці із Українським Центром вивчення історії Голокосту.

Завдяки цьому, станом на 2019 рік на території України було облаштовано 20 місць захоронень часів Голокосту. Вшанували пам'ять єврейських та ромських жертв масових розстрілів. На Волині у 2014 році відкрито три місця пам’яті поблизу сіл Бахів, Прохід та Кисилин.

Джерело: Ківерцівська райдержадміністрація

Категорія: Ківерцівський районний краєзнавчий музей | Переглядів: 186 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]