Головна » 2020 » March » 1 » 1 березня важливий життєвий ювілей у музейниці та мистецтвознавиці Т.Л.Левицької
00:00
1 березня важливий життєвий ювілей у музейниці та мистецтвознавиці Т.Л.Левицької
1 березня важливий життєвий ювілей у музейниці та мистецтвознавиці Т.Л.Левицької

Колектив
Волинського краєзнавчого музею
щиро вітає
музейницю та мистецтвознавицю,
старшу наукову співробітницю
Художнього музею

Тамару Леонідівну Левицьку

з важливим життєвим ювілеєм
та зичить міцного здоров’я,
довгих років життя,
творчої наснаги для подальшої плідної праці
та нових здобутків на ниві
розвитку мистецької музейної справи,
дослідження та популяризації
творчості художників Волині!

Довідково:

Левицька Тамара Леонідівна у Волинському краєзнавчому музеї працює з 1976 року (понад 40 років) науковою співробітницею художнього відділу, ряд років очолювала Художній музей. За час роботи в музеї Т.Л.Левицька зробила значний внесок у розвиток музейної справи в області, показала себе хорошою професіоналкою-мистецтвознавицею.

Тамара Левицька разом з Миколою Черенюком стояла біля джерел створення і розбудови картинної галереї в Луцьку (нині Художній музей). Саме при її безпосередній участі було сформовано художній фонд музею, проводилось його опрацювання, зокрема, атрибуція творів мистецтва, їх вивчення та інтерпретація.

У 1980-х роках Т. Л. Левицька брала участь у наукових експедиціях Волинського краєзнавчого музею під керівництвом доктора мистецтвознавства Павла Жолтовського з обстеження церков Волині на предмет виявлення та обліку мистецьких та історичних пам’яток. Результатом роботи експедицій стало формування збірки сакрального мистецтва музею, на базі якої було відкрито Музей волинської ікони. Т.Левицька долучилася також до формування колекції декоративно-прикладного мистецтва, нею було зібрано тисячі музейних предметів (рушників, народного одягу, писанок і т. ін.) для фондів музею.

Т. Л. Левицька проводить значну науково-дослідницьку роботу з вивчення художнього життя Волині, творчості митців. Так, зокрема, дослідницею було введено до наукового обігу ім’я українського художника, уродженця Волині Андроника Лазарчука. Життя і творчість митця донесено до широкого загалу через виставки та наукові публікації, підготовлені дослідницею. Більше 30 років свого життя присвятила Тамара Левицька дослідженню життя і творчості А. Лазарчука. Саме вона у 1987 році організувала першу виставку митця у Художньому музеї в Луцьку. У 1995 році було створено велику ретроспективну виставку творів А. Лазарчука з приватних колекцій та зі збірок шести музеїв України, в тому числі Національного художнього музею. Вперше було різнопланово представлено багатогранність творчого доробку А.Лазарчука – поряд з основними живописними жанрами – портретом, пейзажем, жанровою картиною, подано графіку, зокрема рисунок, який є свідченням високої професійної культури мистця. Дослідниця віднайшла місця пов’язані з життєвим і творчим шляхом художника, розшукала спадкоємців родини А. Лазарчука, за що вони їй безмежно вдячні. Великим творчим доробком Т. Левицької є мистецький проєкт «Андроник Лазарчук – родом з Волині, серцем – з Україною», який нині реалізується на Волині в рік 150-річчя Андроника Лазарчука.

За багаторічну плідну працю з розвитку музейної справи в області, вагомий внесок у забезпечення діяльності Художнього музею в Луцьку та з нагоди особистого ювілею старша наукова співробітниця Художнього музею, відділу Волинського краєзнавчого музею, Левицька Тамара Леонідівна нагороджена грамотою Волинської обласної ради.

Категорія: Художній музей | Переглядів: 283 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]