Головна » 2020 » July » 30 » «Життя художника, як доля Батьківщини»
09:51
«Життя художника, як доля Батьківщини»
«Життя художника, як доля Батьківщини»

В рамках року Андроника Лазарчука на Волині, у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки 1 серпня о 12.00 відбудеться відкриття виставки «Життя художника, як доля Батьківщини», присвяченої 150-річчю від дня народження українського художника, педагога та культурного діяча.

У зв’язку з карантином захід відбудеться з обмеженою кількістю відвідувачів.
Попередній запис за телефоном 0957920310

Довідково:
У січні 2020 року виповнилося 150 років від дня народження українського художника, уродженця Волині (с. Уховецьк, нині Ковельського району) Андроника Лазарчука (1870–1934).

Твори художника представлені в Художньому музеї в Луцьку, в ряді музеїв України та Національному художньому музеї Білорусі. Найбільша збірка робіт Андроника Лазарчука зберігається у Волинському краєзнавчому музеї. Це біля 100 творів живопису і графіки, частина яких буде презентована на виставці.

У рамках ювілейної виставки буде представлено твори живопису, графіки, документи, меморіальні речі з фондів Волинського краєзнавчого музею та Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки. Виставка відображає усі напрямки творчості Андроника Лазарчука, одного із самобутніх художників України, до кінця ще не вивчених і не поцінованих.

Важливою сторінкою в історії культурно-мистецького життя початку XX ст. є творчі контакти А.Г.Лазарчука з Оленою Пчілкою (О.П.Косач) – відомою письменницею, дослідницею народного мистецтва, громадською діячкою, матір’ю Лесі Українки. Коли і де, при яких обставинах познайомився Андроник Лазарчук з родиною Косачів і особисто з Оленою Пчілкою, з’ясувати майже неможливо, тому що в жодних письмових джерелах це не зафіксовано. Можна лише припустити, що це знайомство припадає на 1886–1890 роки, коли художник був досить відомим в інтелігентних колах волинян. Але незаперечним є той факт, що Андроник Лазарчук з 1912 року прийняв від Олени Пчілки пропозицію ілюструвати журнал «Рідний край» та додаток до нього – дитячий часопис «Молода Україна», у якому вона була редактором і видавцем. Про творчі контакти Андроника Лазарчука з редакторкою українських часописів Оленою Пчілкою засвідчує також лист, датований 8 лютого 1912 року, у якому художник писав до Ольги Петрівни: «Дуже радий, що рисунки мої пригодились для Ваших часописів. Присилаю Вам іще сім малюнків, котрі, мені здаеця, пригодятьця для «Молодої україни» (У листі збережені особливості рукопису). Андроника Лазарчука і Олену Пчілку єднала спільність художньо-естетичних уподобань, якоюсь мірою – і творчих зацікавлень. Значимими є їх заслуги на культурно-освітній ниві.

Виставка у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відкриється в рамках мистецького проєкту «Андроник Лазарчук: родом з Волині, серцем – з Україною», який реалізується впродовж 2020 року. Мета проєкту – збереження та популяризація творчої спадщини Андроника Лазарчука, ознайомлення населення області й України з культурно-рекреаційним потенціалом регіону.

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 230 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]