Головна » 2021 » July » 4 » Збережи пам’ять – подаруй музею експонат!
11:24
Збережи пам’ять – подаруй музею експонат!
Збережи пам’ять – подаруй музею експонат!

Маневицький краєзнавчий музей відкрив виставку «Подаровані експонати музею» та запрошує всіх небайдужих до справи збереження історії рідного краю, а також для достовірної і цікавої презентації історії Маневиччини та Волинського Полісся, його самобутності й колоритності, взяти участь в акції «Збережи пам’ять – подаруй музею експонат», з нагоди 55 річчя Маневицького краєзнавчого музею який ми будемо святкувати 5 листопада 2022 р.

Таким чином ЗРОБІТЬ свій особистий внесок у поповнення експозиції – збагачення історичної і духовної спадщини краю Волинського Полісся. По закінченню акції, 5 жовтня 2022 року, у виставковому залі музею проведемо виставку дарунків та підіб`ємо підсумки участі у наступних номінаціях «Найцінніший експонат» і «Найцінніша колекція». Усі учасники акції отримають подяки, а переможці номінацій – призи, також під час святкування будуть нагороджені ДАРУВАЛЬНИКИ з занесенням до Літопису сьогодення Маневиччини.

Вже під час карантинних обмежень Маневицький краєзнавчий музей, зібрав експонати, які стануть яскравим свідченням нашої минувшини. Нині наш музей поповнився багатьма новими експонатами, отже хотілося б щиро подякувати всім за «Збережену Пам’ять», адже ряд експонатів є подарованими музею жителями Маневиччини і не тільки.

Зокрема, до наукової інвентаризації надійшли вишиті та виткані великодні рушники, серветки, наволочки і простині вишиті хрестиком 70-90рр. які вишивали мати Коханюк Євгенія (покійна) жителька с.Граддя та дочка Олена Король майже 60 робіт. Вишиті хрестиком рушники, доріжки, серветки Кузьмич Тетяни з с.Рудники. Рушники вишиті технікою вишивки «гладь» Чміль Євдокії (покійна) які подарував житель с.Тельчі Чміль Георгій Данилович. Рушники вишиті гладдю жителькою смт.Маневичі Тетяною Рижко які вишивала мама Савчук Варвара. Вишиті сорочка та спідниця жіноча ручної роботи подаровані Піддубною Людмилою с.Тельчі. Ліжко дерев’яне ручної роботи, 60-і рр. майстер Савчук Микола, які подарувала Рижко Тетяна.

Щире слово подяки також висловлюю жителям Маневичинни Нерубайлу Олексію за наконечника до списа – давньоруського, який датується ХІІ–ХІІІ ст. Міцевському Петру за знайдені та передані речі періоду Першої світової війни. Веремчук Людмилі за трофей відзнаку Андрію Сопронюку – керуючому Маневицького району у пам’ять 60-ї річниці ІІ світової війни та фотоальбоми, світлини яких висвітлюють новітню історію Маневиччини. Пивоварській Світлані за засоби індивідуального захисту для медичних працівників. Ващуку Миколі за телевізор «Рекорд» 70-х рр. ХХст. Навроцькому Стасу учневі школи гімназії №1 за монети різних періодів. Лисюк Валентині жительці с.Борович та Сопронюку Василю, жителю с.Троянівка, за презентовані та подаровані з дарчим написом власні поетичні збірки. Савчук Ганні за атестат на звання учителя початкових класів виданий 19 грудня 1939р. Буряк Явдокії.

До Маневицького краєзнавчого музею в зв’язку з адмінреформою передані артефакти символіки Маневицького району та Почесних Громадян Маневицького району, зокрема: 12 кубків за перші місця в різноманітних обласних та всеукраїнських змаганнях. «Фелікс» – найпоширеніший в радянську добу арифмометр (механічна рахівниця). Ляльки – мотанки сувеніри в національному строю. Буклети державних підприємств Маневицького та Городоцького лісових господарств.

Окреме слово вдячності хочеться сказати Максимчуку Сергію який подарував нам ряд своїх картин. Ми вже розробили концепцію музею одного експоната «Маневицький човен – моноксил», де також плануємо розмістити художню галерею, де зможуть виставлятися місцеві і не тільки художники, адже найбільше нас цікавить «людська» складова, адже саме люди творять історію, роблять її живою. Люди люблять та ненавидять, створюють і руйнують, дають нове життя і нищать інше. Історія однієї сім`ї іноді може більше розповісти про історію населеного пункту, ніж всі архіви світу. Тому давайте всі долучимось до збереження історичної пам’яті!

СПОДІВАЄМОСЬ НА ПЛІДНУ СПІВПРАЦЮ!

Петро Хомич,
директор Маневицького краєзнавчого музею

Джерело: Маневицький краєзнавчий музей

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 386 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]