Головна » 2020 » July » 6 » З колекції Музею волинської ікони: «Апофеоз Почаївської ікони Богородиці»
11:04
З колекції Музею волинської ікони: «Апофеоз Почаївської ікони Богородиці»
З колекції Музею волинської ікони: «Апофеоз Почаївської ікони Богородиці»

Ян Квятковський. Апофеоз Почаївської ікони Богородиці.
1840 р. Полотно, олія

Ікона «Апофеоз Почаївської ікони Богородиці» свідчить про досить активне використання волинськими малярами гравюрних зображень. Майстер поєднує зображення Почаївської ікони Богородиці з темою «З’явлення Богородиці на горі Почаївській».

Чудотворний образ підтримують ширяючі у хмарах ангели, один з яких тримає червону подушку з царськими атрибутами – короною і скіпетром, а другий підносить до образу вінок з різнобарвних квітів. Над іконою ангели тримають розгорнуту білу стрічку зі словами вітання архангела Гавриїла Діві Марії у Благовіщенні: «Радуйся, Благодатная, Господь съ Тобою» (Лк. 1, 28).

В нижній частині ікони зображене явлення Богородиці на горі Почаївській, яке відбулося за церковними переказами у 1240 році. Богородиця явилася у вогненому стовпі з короною на голові та скіпетром у руці, залишивши слід своєї стопи на камені. Свідками події були пастух Іван Босий та чернець монастиря, яких маляр зобразив навколішки перед пагорбом з сяючим слідом Діви.

Подібна урочиста композиція, яка символізує прославлення образу Богородиці, ймовірно, була замовлена на честь 600-ліття явлення Діви Марії на горі Почаївській.

У нижньому лівому куті ікони частково зберігся авторський напис польською мовою: «Pinxit У. Kwiatkowsk… Kowel Л. U. 1840».

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 427 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]