Головна » 2020 » August » 4 » З колекції Ковельського музею: тарілки Третього Рейху
10:40
З колекції Ковельського музею: тарілки Третього Рейху
З колекції Ковельського музею: тарілки Третього Рейху

Серед експонатів Третього Рейху в колекції Ковельського історичного музею є кілька фарфорових тарілок. Свого часу білий фарфоровий посуд у різноманітті форм – від келихів для води і до масивних супниць випускався гігантськими партіями великою кількістю виробників фарфору. На дні такого посуду присутні клейма, на багатьох з яких – імперський орел. Здебільшого такий посуд простої форми, з мінімумом декоративних деталей, досить міцний, білого кольору, іноді з кольоровою облямівкою.

Тарілка фарфорова, для других страв, діаметром 20,8 см, виготовлена по замовленню німецького Робітничого Фронту (DAF), про що свідчить емблема, поставлена на дні червоною фарбою. Оригінальна, казармова. Мобільні сухопутні сили вермахту використовували металевий посуд і казанки. Такі фарфорові тарілки використовували у стаціонарних казармах та їдальнях при них. Музейний експонат є предметом солдатського побуту і містить клеймування зеленого кольору фарфорової мануфактури LHS Hutschenreuther Selb. По контуру тарілки нанесені дві червоні облямівки. Наявність такого скромного декору може свідчити про належність до чогось, бути відмінним знаком від офіцерського посуду до святкового і госпітального або бути лише оздобою.

Друга тарілка фарфорова, обідня, товстостінна, тяжка і міцна, діаметром 22,8 см, білого кольору із клеймом виробника K&M Krautheim, Баварія, Німеччина, нижче рік випуску – 1943 р. Обидві тарілки подаровані музею місцевим жителем Юрієм Григоровичем Парфенюком.

Маємо ще фрагмент фарфорової тарілки Вермахту із частково збереженою емблемою Вермахту, клеймом виробника Kaestuer і датуванням 1940 чорного кольору.

Джерело: Ковельський історичний музей

Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 341 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]