Головна » 2020 » July » 4 » З колекції Ковельського музею: белемніт
15:05
З колекції Ковельського музею: белемніт
З колекції Ковельського музею: белемніт

Сьогодні ми знайомимо вас зі ще одним цікавим експонатом Ковельського історичного музею. Цього разу ми оглянемо предмет з розділу палеонтології, а саме – ростр белемніта.

Белемніт (Belemnoidea) – це група десятируких головоногих молюсків, що були поширені в морях юрського та крейдового періодах. Це були рухливі хижі тварини, зовні схожі на сучасних кальмарів. За мільйони років море відступило і белемніти перетворились в камінь. Скелет белемніта складався з фрагмокону, ростра та простракуму. У викопному стані ростр зустрічається досить часто. У деяких видів ростри могли досягати 50-60 см. у довжину, при цьому розмір скелета тварини досягав близько трьох метрів довжини.

Представлений ростр бурштинового забарвлення та має довжину 71 мм., максимальний діаметр – 14 мм. Ростр циліндричної форму з загостреним кінцем, інший край ростра надломлений.

Легенди про белемніти зустрічаються в багатьох народів світу. Появі цього каменю приписують міфічні історії, про що говорять самі назви, адже ростри белемнітів відомі в народі як «чортів палець», «русалчин палець», «громовиці», «громові стріли», «ельфійські стріли». Белемніти вважали стрілами богів, які ті метали з неба в непокірних людей. Одна з легенд розповідає, що одного разу чорт захотів заволодіти всім світом, проте добрі сили завадили йому це зробити і перетворили його в неприступну скелю. З того часу єдине, що нагадує про того чорта – це його закам'янілі пальці, які розсипались по всьому світу.

З давніх-давен белемніти наділялись магічними якостями – з них виготовляли амулети, носили як обереги, тримали в домі для захисту від блискавки та інших нещасть. «Чортові пальці» широко використовувались в медицині, вони мають протизапальну та протиалергійну дію. Їх використовували як засіб від зміїного укусу, як протиотруту, для швидкого загоєння ран та опіків, для лікування шкірних захворювань, ними зупиняли кровотечу.

Великим попитом користуються прикраси з цього мінералу – виготовляють намиста, підвіски та сережки.

Джерело: Ковельський історичний музей

Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 251 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]