Головна » 2012 » Січень » 24 » „Волинський соймик шляхетський” в стилі „посвяток” у Художньому музеї Луцька.
22:08
„Волинський соймик шляхетський” в стилі „посвяток” у Художньому музеї Луцька.
„Волинський соймик шляхетський” в стилі „посвяток” у Художньому музеї Луцька.
     24 січня 2012 року в Художньому музеї Луцька відбувся черговий  (позаплановий) „Волинський соймик шляхетський”. Його формат був співзвучний давньому звичаю, що побутував у старосвітській Україні і називався в народі „посвятки”. Вони відбувались в різних верствах населення: і в селянському народному середовищі, і в шляхетських, міщанських родинах. В цей час вже складали до скрині святочний одяг, витрясали килими, вичищали коштовний срібний посуд, згадуючи при цьому проминулі свята, обговорюючи новини, допивали залишки наливок, доїдали пироги, налаштовувались на новий трудовий рік, на очікування нових свят.
     На посвяття зазвичай дуже раді гостям.
     Такі гостини не вимагали особливого клопоту. Головне в них доброзичлива розмова, цікаві новини, смішинки, кумедні бувальщини, все те, що побачили, пережили під час святкування Різдва.
     До Художнього музею на посвяття прибули цікаві й шановані гості: кінорежисер
     Олесь Санін та керівник гурту „Хорея козацька” Тарас Компаніченко. Власне вони були заангажовані у Луцьку на інший захід, що відбувся увечері, але працівники музею вирішили скористатись нагодою і влаштувати зустріч цих людей із інтелігенцією Луцька. Подія відбулась на славу. Багато розмов, посмішок, спогадів, нових планів і побажань… . Тарас Компаніченко виголосивши декілька орацій, виконував різдвяні пісні із Почаївського Богогласника (ХVІІ – ХVІІІ ст.), згадував Паїсія Величковського, Григорія Сковороду, Кирила Транквіліона-Ставровецького, інших українських достойників. Олесь Санін виконав декілька лірницьких пісень, ознайомивши слухачів із цією старовинною українською традицією. Учасники дійства мали змогу із перших уст почути цікаві новини в царині українського кіномистецтва, про нові плани Олеся Саніна, як кінорежисера і лірника. Наприкінці акції, в стилі „посвяток” відбулась спільна трапеза із келихом вина, чаркою доброї медівки, фруктами, солодощами які приготували працівники музею і принесли на гостину друзі. З гарним настроєм, чистими помислами і легкою душею всі бажали один-одному всіляких гараздів, а Художньому музею процвітання та наснаги в творінні наступних мистецьких проектів.





















































































Категорія: Художній музей | Переглядів: 954 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]