Головна » 2012 » Січень » 9 » Волинський краєзнавчий музей створив виставку „На Свят-вечір, добрий вечір”.
12:43
Волинський краєзнавчий музей створив виставку „На Свят-вечір, добрий вечір”.
Волинський краєзнавчий музей створив виставку „На Свят-вечір, добрий вечір”.
      До свята Різдва Христового працівники відділу етнографії Волинського краєзнавчого музею створили виставку „На Свят-вечір, добрий вечір”. Презентація її відбулася 9 січня 2012 року у приміщенні Волинського академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка. Відвідувачі фольклорно-мистецького свята ознайомились із вертепними шопками і їх персонажами, зірками для гуртів колядників, масками ряджених, дідухами, солом’яними павуками-оберегами з колекції  музею.
























     Основним експозиційним сюжетом виставки став відтворений на манекенах  гурт колядників у традиційному народному вбранні 1-ї половини ХХ ст. із зіркою, виготовленою учнями Пнівненської ЗОШ Камінь-Каширського району за оповідями старожилів села. Майстриня Валентина Якимович з села Соловичі Турійського району доповнила композицію прекрасним дідухом, який складається з 12 снопів, що символізують 12 місяців року. Великі солом’яні павуки створені Марією Кравчук та її учнями, гуртківцями зразкової студії „Житечко”, додали виставці урочистості і неповторності. Атмосфера свята створена й обрядовими рушниками, вишиваними скатертинами, тканими ряднами і доріжками, якими прикрашали свої оселі в минулому столітті волиняни.
     Виставка різдвяних атрибутів стала гармонійним доповненням фольклорного фестивалю „Три празники в гості” організованого Управлінням культури Волинської обласної державної адміністрації і Навчально-методичним центром культури Волині.






















     Колядки і щедрівки, віншування й вертепи у виконанні фольклорних гуртів з 11 районів Волинської області, обрядові страви (кутя, узвар), виставка різдвяно-новорічних атрибутів та вироби волинських майстрів народної творчості створили цілісний образ свят.
      Завдяки таким фестивалям і виставкам традиційна народна обрядовість і звичаєвість волинян продовжує своє існування і в новітню добу.


























Фото Л.Максимова.
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1058 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]