Головна » 2020 » February » 11 » Виставку Волинського краєзнавчого музею «Врятовано для України» оновлено і доповнено!
14:19
Виставку Волинського краєзнавчого музею «Врятовано для України» оновлено і доповнено!
Виставку Волинського краєзнавчого музею «Врятовано для України» оновлено і доповнено!

Оновлена і доповнена новими предметами виставка «Врятовано для України» відкриється для відвідувачів – лучан і гостей міста, з 14 лютого ц. р.

Відкриті фонди, якими за своїм змістом і суттю є ця виставка, це результат співпраці Експертної комісії при Волинському краєзнавчому музеї з правоохоронними органами, митницями за понад 30-літній період. Упродовж цього часу Експертною комісією досліджено понад 35 тисяч предметів, які могли стати предметами контрабанди; понад 10 тисяч предметів, які мають історичну, наукову, колекційну, культурну цінність, передано на постійне зберігання до музейних фондів.

Завдання музею не лише накопичувати і зберігати історико-культурні цінності, але й використовувати їх у науковій, експозиційній та виставковій діяльності. Так, укладання каталогів стає можливим тоді, коли накопичується достатня кількість однотипних предметів для дослідження і систематизації. Відділом фондів укомплектовано кілька цікавих тематичних збірок: порцеляни, іконопису та сакральної металопластики, нумізматики й фалеристики, предметів декоративно-прикладного і декоративно-ужиткового мистецтва, живопису, холодної та вогнепальної зброї, археології. Частина колекцій каталогізована; каталоги публікувалися в наукових збірниках.

Через брак виставкових площ немає можливості показати колекції в повному обсязі; можливо у цьому немає й потреби. Але основної мети досягнуто: експонуються найцікавіші предмети.

Історико-культурні цінності, передані до музею, експонуються не лише на виставці «Врятовано для України», але й у постійних експозиціях інших музейних відділів. Зокрема у художньому відділі знайшли своє місце високомистецькі твори ХVІІ–ХІХ ст.: копія «Мадонни з немовлям» Бартоломео Естебана Мурільйо, «Портрет Йоганна Ангальт-Цербста» пензля Лукаса Кранаха Старшого. Як і інші шедеври – осінній пейзаж Г. Пожидаєва, французького художника російського походження і «Дама в кольє» всесвітньовідомого П. Пікассо, вони – врятовані для України, а відтак експонуються на виставці, фрагменти з якої ви бачите на фото.

Наталія Пушкар,
головна зберігачка фондів Волинського краєзнавчого музею

Фото Л. Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 547 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]