Головна » 2019 » October » 1 » Виставка «Книжкова графіка Лесі Каспрук» до Всеукраїнського дня бібліотек
16:26
Виставка «Книжкова графіка Лесі Каспрук» до Всеукраїнського дня бібліотек
Виставка «Книжкова графіка Лесі Каспрук» до Всеукраїнського дня бібліотек

30 вересня 2019 року Волинський краєзнавчий музей до Всеукраїнського дня бібліотек презентував виставку «Книжкова графіка Лесі Каспрук» у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки в Луцьку.

Виставка представляє творчий доробок волинської художниці Лесі Каспрук (1943–2015) у царині книжкової графіки 1970–1980-их рр. На виставці експонується біля півсотні робіт: макети видань, гравюри, книжкові знаки, відбитки (естампи) і їх авторські друкарські форми на лінолеумі. Твори мисткині виділяються оригінальним художнім почерком. Особливий інтерес викликають елементи оформлення та ілюстрування книг (обкладинка до видання В.Шекспіра «Дванадцята ніч»; шкільний підручник «Історія середніх віків», ілюстрації до книги «Птахи», кілька варіантів оформлення «Казки про золотого півника» О. Пушкіна; «Абетка» тощо). Високою графічною культурою відзначаються ліногравюри «Майстер», «Земля», «Стихія води» та екслібриси, які стали своєрідними живими знаками і символами реальних людей: О. Никорак, В. Королюка, Б. Зільберштейна, Я. Добкіна, В. Хорошкевича та інших. Себе ж авторка зобразила в образі вічного співця прекрасного з лірою в руках. Графіка була близькою природі художниці. Художній почерк Лесі Каспрук як майстра високої мистецької культури стриманий і витончений.

У відкритті виставки взяли участь і виступили директор Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Людмила Стасюк, автор виставки, заступник директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею Євгенія Ковальчук та художник-реставратор музею Леся Обухович, вчителем якої у Луцькій художній школі була саме Леся Каспрук.

Книжкова графіка Лесі Каспрук вперше була презентована у 2018 році на персональній виставці «Митець і місто. Відкриваємо імена» до 75-річчя художниці, яка експонувалась у Художньому музеї в Луцьку.

Виставку можна оглянути впродовж жовтня 2019 року у дні роботи бібліотеки за адресою: м. Луцьк, вул. Шопена, 11.

Фото Л. Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 463 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]