Головна » 2019 » June » 14 » Виставка етнографічних світлин у Волинському краєзнавчому музеї
18:28
Виставка етнографічних світлин у Волинському краєзнавчому музеї
Виставка етнографічних світлин у Волинському краєзнавчому музеї

У Волинському краєзнавчому музеї створено виставку «Етнографічні фото», приурочену до 90-річчя закладу.

Сьогодні 195 одиниць зберігання представлено на окремій виставці «Етнографічні фото», підготовленій відділом етнографії Волинського краєзнавчого музею. На більшості з них зафіксовані мешканці нашого краю в народному вбранні, за певними господарськими заняттями чи під час важливих сімейних подій.

Перший комплекс матеріалів становлять світлини з Волинської промислово-сільськогосподарської виставки, що проходила 1‒6 вересня 1928 р. в Луцьку. У контексті цієї події був представлений й історико-етнографічний відділ, а окремі пам’ятки закуплено для майбутнього Волинського музею. До сьогодні у збірці Волинського краєзнавчого музею збережена та атрибутована спідниця із с. Піщі Любомльського повіту, яка входила до цілісного комплексу вбрання нареченої, що став одним з перших надходжень етнографічних матеріалів. Демонструється також світлина «Проща до Почаєва» (кінець ХІХ ст.), що також експонувалася на Волинській промислово-сільськогосподарській виставці 1928 р.

Народна архітектура, господарські заняття жителів сіл Заболоття, Любитів, Заліси, Вербка Ковельського, Кримно Володимир-Волинського та Городець, Рудка Луцького повітів Волинської губернії, зафіксовані на світлинах під час експедицій Волинню у 1907, 1910 рр. відомим археологом, етнологом, антропологом Федором Вовком.

У 1990-х роках фондова збірка поповнилася краєзнавчими матеріалами про село Литовеж Іваничівського району. Зібрані й передані вони волинським краєзнавцем Леоном Пучковським. Особливу увагу привертають два фото сім᾽ї Ткачука Івана Карпусивого, зроблені у 1916 та 1935 роках, світлини молоді у народних строях, народні музики тощо.

Окремим комплексом на виставці представлені етнографічні світлини, зроблені під час історико-етнографічних експедицій, здійснених науковцями Волинського краєзнавчого музею наприкінці 1960-х – початку 1970-х років та на початку ХХІ ст.

Під час відкриття виставки старшим науковим співробітником відділу етнографії Волинського краєзнавчого музею Л. Мірошниченко-Гусак проведено екскурсію. З народними музичними інструментами й світлинами музикантів ознайомила присутніх науковий співробітник відділу етнографії С. Чибирак. Цікаві відомості про подорож Поліссям американською дослідницею Луїзою Арнер Бойд у 1934 р. розповіла старший викладач Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Тетяна Яцечко-Блаженко.

Ознайомитися з цікавими світлинами та предметами побуту зі збірки Волинського краєзнавчого музею можна, відвідавши виставку «Етнографічні фото».

Запрошуємо!

Л. Мірошниченко-Гусак,
старший науковий співробітник відділу етнографії
Волинського краєзнавчого музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 425 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]