Головна » 2021 » November » 14 » Відбулося відкриття виставки «Іграшки Лесиного краю» (ФОТО, ВІДЕО)
10:57
Відбулося відкриття виставки «Іграшки Лесиного краю» (ФОТО, ВІДЕО)
Відбулося відкриття виставки «Іграшки Лесиного краю» (ФОТО, ВІДЕО)

В Історичному музеї села Княгининок 12 листопада 2021 року відкрито постійно діючу експозицію «Іграшки Лесиного краю. Традиційні іграшки Волині та Волинського Полісся».

На жаль, карантинні обмеження не дозволили повною мірою розділити з відвідувачами музею радість відкриття експозиції. Тому запрошуємо подивитися онлайн презентацію виставки «Іграшки Лесиного краю. Традиційні іграшки Волині та Волинського Полісся», трансляція якої відбувалася в ефірі Громадського Інтерактивного телебачення:

В експозиції представлені:
• українські народні іграшки і знаряддя традиційних дитячих ігор, характерні для регіону;
• старовинні фотографії дітей та їх ігор ХІХ – пер. пол. ХХ ст;
• сучасні картини, тематикою яких є побут та ігри дітей в давнину;
• повномасштабні копії традиційних волинських іграшок за графічними зображеннями та усними описами.

Створення експозиції стало можливим завдяки партнерській програмі «Культура Туризм. Регіони» Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму України. А також за сприяння Департаменту культури Луцької міської ради.

У рамках проєкту було виготовлено понад 100 найменувань дерев’яних та керамічних забавок, описано близько 10 народних ігор.

Для цього були залучені волинські майстри, які працюють з традиційними матеріалами і в традиційній техніці: Андрій Бондарук (с. Княгининок) – майстер народних ремесел, історик, популяризатор народного мистецтва; Іван Сидорук (м. Ковель) – заслужений діяч культури України, майстер дерев’яної іграшки; Юлія Жолубак (с. Кульчин) – волинська керамістка, художниця, окрім реалізації в сучасному гончарстві, досліджує теми традиційної глиняної іграшки та кераміки села Кульчин.

Згідно з концепцією проєкту, кожна іграшка з деревини була виготовлена у трьох екземплярах. Одна забавка записана до основного фонду буде експонуватися під склом. Інші дві внесені до допоміжного фонду. В свою чергу, одна з них, яка виставлятиметься на відкритому подіумі, оброблена екологічно безпечним лаком, призначеним для покриття дитячих іграшок, і, увага, стійким до дії антисептиків! Отож, можна безпечно побавитися ними та відчути як гралися малі українці сто і більше років тому.

Виставка дозволяє дізнатися про дитячий побут та будні минулих століть, познайомитися з народною культурою через народні ігри та іграшки, що були поширені на Волині та Волинському Поліссі.

Приходьте, тут завжди раді зробити для вас неймовірну подорож в історію нашого краю!

Замовити екскурсію:
+38 (050) 15 84 770

Джерело: Музей села Княгинінок

Переглядів: 280 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]