Головна » 2012 » Січень » 11 » Відбулося свято „Різдво у Косачів”.
14:54
Відбулося свято „Різдво у Косачів”.
Відбулося свято „Різдво у Косачів”.
Любили із родині Косачів Різдвяні свята, слухали колядки, щедрівки, вивчали, високо їх цінували. В Колодяжному, Запрудді вряджали для дітей ялинки із розвагами, пригощанням. У Луцьку Леся з сестрою Ольгою ходили на пастирку, „тобто одправу святого вечора о 12-й годині ночі з 24-го на 25 грудня, коли грають і співають колядок і поважних і веселих”.
Згодом цікавість до колядок і щедрівок переростає у Лесі в справді-таки наукову: „Чи співають у Болгарії колядки і чи похожі вони на українські? Як там люди обходять Різдво?” (з листа письменниці до М.П.Драгоманова).
Рад колядок з коментарями ввійшли до збірника „Народні мелодії. З голосу Лесі Українки записав і упорядкував Климент Квітка. Київ, 1917”.
Олена Пчілка в с.Запруддя Ковельського повіту 1902 року записала 12 унікальних колядок, які опублікувала в журналі „Киевская старина” за 1902 рік.
6 січня 1903 року із Сан-Ремо Леся Українка писала: „Я, вам усім (родині) посилаю завтра вітання новорічне на італьянський лад: пуделечко живих квіток. Як принесуть повістку, то не гайтесь отримати з пошти, щоб квіти не пов’яли”. „Як то там у вас Різдво буде. Либонь, з снігом-морозом і без квіток, А все ж воліла б бути на Різдво в Колодяжному”.
11 січня 2012 року в літературно-меморіальному музеї Лесі Українки с.Колодяжне, відбулося традиційне свято „Різдво у Косачів”. Метою його було вшанування пам’яті геніального драматурга, поетеси Лесі Українки та її матері – письменниці, громадської   діячки Олени Пчілки, популяризація їх творчості та сімейних традицій.
У святі взяли участь: ієромонах УГКЦ блажєнійшого Миколая Чарнецького Євген Задорожний, який розповів про народження Ісуса Христа та його місію.
Томашевич Анна – студентка педагогічного коледжу м.Луцька, виконала колядки на слова і музику Ольги Полухтович, директора недільної школи УГКЦ м.Ковель, „Ангел України, благовістує”, „Ісуса Марія колихала”, Нічка Різдва втаємничена”.
Роль Лесі Українки зіграла студентка Острозької Академії – Катерина Чашук. Науковими співробітниками музею спільно з викладачем Голобської музичної школи Валерієм Воробей проведено літературно-музичну композицію за образочками Лесі Українки „Святий Вечір”. Дошкільнята та учні молодших класів Колодяжненської середньої школи декламували вірші Лесі Українки та Олени Пчілки про зиму: „Зимовий вечір”, „Снігова баба”, „Сніговий дід”, „Приснився сон малій Марусі”, „Вертаються школярики” та ін.




































































На святі були присутні: начальник відділу культури Ковельської райдержадміністрації Тетяна Матящук. директор Ковельської центральної районної бібліотеки Галина Божик.
Свято закінчилось спільним виконанням учасниками колядки „Во Вофлиємі дивна новина”.
Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 1279 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]