Головна » 2019 » January » 25 » Вечір патріотизму в музеї В’ячеслава Липинського
16:45
Вечір патріотизму в музеї В’ячеслава Липинського
Вечір патріотизму в музеї В’ячеслава Липинського

З нагоди 100-річчя проголошення Акту Злуки і Соборності українських земель у стінах Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського було проведено урочистий вечір. Простора конференцзала ледве вмістила всіх учасників заходу: старшокласників Маньківської ЗОШ І-ІІІ ст. та Затурцівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. В.К.Липинського, представників громадськості району, органів місцевого самоврядування і державної адміністрації Локачинщини та Затурцівської об’єднаної територіальної громади.

Узгоджене рішення щодо місця проведення прийняте у районній держадміністрації під час спільного обговорення керівниками зацікавлених сторін (бібліотеки, музею, сектора культури, відділу внутрішньої політики). І це цілком обґрунтовано, адже меморіальний музей видатного українського політика-державника, який вважав сенс свого життя у безкорисливій боротьбі за досягнення Україною державної незалежності, став місцем активного політичного життя краю.

Сценарій заходу підготовлено працівниками центральної районної бібліотеки. Ведучі вечора Галина Марчак та Анатолій Гніровський крок за кроком провели присутніх історичним шляхом, що передував об’єднанню ЗУНР та УНР в одну державу.

З короткою інформацією про вікопомний день в історії українського народу та його значенні у долі державного будівництва в сучасній Україні виступив завідувач музею Віталій Кушнір. З вітальними словами до учасників звернулися голова районної ради Володимир Мазурок, голова райдержадміністрації Віктор Дудечко, заступник голови Затурцівської сільської ради Василь Демидюк.

У своїх виступах вони згадали понесені нашими краянами втрати задля захисту рідної держави від російської агресії. Після привітань було вручено посвідчення матерям-героїням. У виконанні вокально-інструментального гурту районного будинку культури прозвучали пісні патріотичного змісту.

Урочисте і піднесене виконання Державного Славня засвідчило прагнення учасників заходу докладати необхідних зусиль для закріплення єдності і територіальної цілісності України. Увазі присутніх музейники запропонували оглянути книжкову виставку "Традиція державотворення", створена з фондів музею в Затурцях та приватних збірок.

Окремі рідкісні видання, що побачили світ за океаном, подають спогади учасників подій 100-літньої давнини. Особливо виразно відтворив період підготовки та проголошення Акту Злуки один із його авторів, Міністр Зовнішніх Справ ЗУНР д-р Лонгин Цегельський. Книга його спгадів "Від легенд до правди", що вийшла 1980 року у видавництві "Булава" у Нью-Йорку за сприяння української діаспори, як і журнал "Українське козацтво" є унікальними і раритетними виданнями.

Віталій Кушнір,
завідувач Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 446 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]