Головна » 2021 » November » 13 » В Олицькому замку розпочалися археологічні роботи
10:56
В Олицькому замку розпочалися археологічні роботи
В Олицькому замку розпочалися археологічні роботи

8 листопада 2021 року розпочато науково-рятувальні археологічні розкопки та археологічний нагляд у пам'ятці архітектури національного значення Палац Радзивіллів. Роботи розпочато ДП «НДЦ «Охоронна археологічна служба України» Інституту Археології НАН України під керівництвом Віктора Баюка.

Кошторисна вартість проекту реставрації замку Радзивіллів в Олиці – майже пів мільярда. Перший транш коштів, виділених у рамках проекту «Велика Реставрація», спрямовано на археологічні дослідження, а це – 10 мільйонів гривень.

Це – перший транш на цей об’єкт. Раніше обласна рада виділила 350 тисяч гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації. Загальна вартість реставраційно-ремонтних робіт – 474,6 мільйона гривень. Ці кошти використаються на археологічні дослідження, передбачені проектом. Оскільки до кінця року залишилося лише два місяці, то освоїти їх треба дуже оперативно.

Слід відмітити, що Олицька громада ніколи не стояла осторонь на довгому шляху, який сьогодні все ж зрушив з місця.

Селищний голова Олександр Прендецький має своє бачення, щодо основних кроків відродження культурної та туристичної спадщини Олики задля спільного розвитку громади, оскільки історична цінність селища та його пам’яток покликана згуртувати науковців, громадськість та бізнес, та все ж об’єднати зусилля для відродження Олики.

Як відомо, донедавна у замку Радзивіллів в Олиці розташовувалась психіатрична лікарня, проте пацієнтів переведено, а сам комплекс передано на баланс Волинського краєзнавчого музею. Однак, селищною радою постійно проводились роботи щодо пошуку коштів та проведення робіт з благоустрою, як призамкової території, так і внутрішнього двору.

Селищний голова Олександр Прендецький запевняє, що й надалі ця робота буде продовжуватись для туристичної привабливості наших населених пунктів в цілому.

Джерело: Олицька громада

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 276 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]