Головна » 2019 » January » 26 » В обласному музеї вшанували пам’ять жертв Голокосту (ФОТО, ВІДЕО)
15:20
В обласному музеї вшанували пам’ять жертв Голокосту (ФОТО, ВІДЕО)
В обласному музеї вшанували пам’ять жертв Голокосту (ФОТО, ВІДЕО)

До Дня пам’яті жертв Голокосту і 77-ої річниці розстрілу єврейського населення Волині, у Волинському краєзнавчому музеї 25 січня 2019 року відбулось відкриття виставки та історична година «Голокост на Волині. Цього не можна забувати…».

На виставці, підготовленій працівниками відділу новітньої історії музею, експонуються копії документів з Державного архіву Волинської області про діяльність окупаційної нацистської влади, накази, розпорядження, оголошення стосовно поведінки євреїв.

Особливу увагу привертали фото з архіву музею Яд Вашем (Ізраїль), надані Волинською релігійною громадою прогресивного іудаїзму, на фото зображені лучани, котрі загинули під час нацистської окупації в Луцьку (42 світлини). На Волині загинуло 110 тис. євреїв (25658 у Луцьку).

З фондів Волинського краєзнавчого музею на виставці представлено сувій Тори XVII ст. (цей безцінний експонат передала до музею у 1980 році Кондратюк Тетяна Вадимівна), фото єврейської синагоги в Луцьку, 1930-ті рр., фото зруйнованого гетто Луцька, 1942 р., меморіальні книги пам’яті: Маневичі, Городок, Лешнівка, Камінь-Каширський, Рожище, Горохів, Ковель, Володимир-Волинський, Олика. Книги були видані в Ізраїлі у післявоєнний період та передані до музею колишніми волинянами євреями. Виставку представила науковий співробітник відділу новітньої історії Олена Дубень.

У заході взяли участь: Швардовський Сергій Олександрович – виконавчий директор Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму, Карп Борис Натанович та Шойтехман Дон Давидович.

Присутні на заході учні Волинського обласного військового ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні, учні Луцького центру професійно-технічної освіти і Творчої студії Наталії Журавльової переглянули документальний фільм Людмили Чернєцової «Історія без купюр», присвячений Голокосту єврейського населення на Волині.

Фото Л. Максимова

Відео 12 канал:

Відео UA: Волинь:

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 475 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]