Головна » 2017 » July » 20 » В обласному музеї експонується виставка, присвячена 100-річчю від дня народження Голови Проводу ОУН Олега Штуля (ФОТО, ВІДЕО)
10:30
В обласному музеї експонується виставка, присвячена 100-річчю від дня народження Голови Проводу ОУН Олега Штуля (ФОТО, ВІДЕО)
В обласному музеї експонується виставка, присвячена 100-річчю від дня народження Голови Проводу ОУН Олега Штуля (ФОТО, ВІДЕО)

У рамках Року УПА на Волині та з нагоди 100-річчя від дня народження Голови Проводу ОУН Олега Штуля, у Волинському краєзнавчому музеї експонується виставка „Довге повернення в Україну”, підготовлена кандидатом історичних наук, провідним науковим співробітником Богданом Зеком.

Виставка розповідає про українського патріота, який значний період жив на території нинішньої Волинської області. Під час навчання у Варшавському університеті вступив до ОУН, тісно співпрацював із Олегом Кандибою, Дмитром Донцовим, Євгеном Маланюком, Оленою Телігою та іншими представника української творчої інтелігенції. Олег Штуль – член київської похідної групи ОУН(м), згодом представник Андрія Мельника у „Поліській січі” Тараса Боровця. У 1943 році арештований німцями, перебував у концтаборі „Заксенгаузен”. Після закінчення Другої світової війни залишився у Франції, працював редактором газети „Українське слово”. Після смерті Андрія Мельника обраний Головою Проводу ОУН. Олег Штуль також займався видавничою діяльністю. Він редагував праці дисидентів, які побачили світ у „Націоналістичному видавництві” в Парижі.

Створення виставки стало можливим завдяки сину Олега Штуля – Данилу, який передав до музею особисті речі, фотографії та документи свого батька та приїхав з Франції на її відкриття.

Серед переданих до Волинського краєзнавчого музею речей особливу увагу привертає годинник і натільний хрестик священика Данила Штуля, який у період нацистської окупації очолював благочиння Української Автокефальної Православної церкви у Заболоттівському районі, документи, листи і годинник його сина Олега Штуля – голови Проводу ОУН 1965–1977 рр., редактора газети „Українське слово”, що видавалася в Парижі. Привертає увагу також лист Тараса Бульби-Боровця із його підписом і нотаріальним завіренням.

Ці матеріали були передані для Волинського краєзнавчого музею родиною Данила Штуля під час перебування провідного наукового співробітника музею Богдана Зека у Парижі, де він взяв участь у пам’ятному вечорі, присвяченому 100-річчю від дня народження Олега Штуля. Під час заходу Богдан Зек презентував свою книгу «Олег Штуль у боротьбі за Україну», яка була видана у 2013 році „Літописом УПА” в серії „Події і люди”, охарактеризував роль Олега Штуля в українському визвольному русі, проводив паралелі із сучасністю, давав відповіді на запитання.

Захід відбувся за ініціативи Українського літературного клубу в Парижі у Культурно-інформаційному центрі при Посольстві України у Французькій Республіці:

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 669 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]